Друштво

СЕДМОРО ЉУДИ У СРБИЈИ ТЕСТИРАНО НА КОРОНАВИРУС, нико није заражен

Pixabay

Од појаве новог корона вируса у Кини на Инфективној клиничи Клиничког центра Србије збринуто је седам пацијената код којих је постојала сумња да су заражени, али су лабораторијске анализе показале да су сви негативни.
Реч је о грађанима Србије, али и кинеским држављанима, који су боравили у Кини и имали су симптоме респираторне инфекције.

“Нико од них није био у директном контакту са потврђено оболелима, нико од њих није здравствени радник који је радио на лечењу оболелих, тако да је била мала вероватноћа да су заражени”, каже за Тањуг директор Инфективне клинике КЦС доц.Горан Стевановић.

Без обзира што је била мала вероватноћа да су заражени, испоштовани су протоколи, сви су изоловани док није стигла потврда да су негативни.

Код већине је утврђен сезонски грип, неки су задржани на лечењу у Инфективној клиници, јер су имали озбиљне грипозне упале плућа.

Стевановић напомиње да то за Инфективну уобичајен начин рада, да су спремни за збрињавање најкомпликованије пацијенте, укључујући и заражене корона вирусом.

За све путнике који долазе из Кине, уколико имају респираторне инфекције, Министарство здравља отворило је телефонски број 064 8945 235 на који могу да се јаве.

Светска здравствена организација је заједно са Светском организацијом за храну и пољопривреду (ФАО) утврдила име за нови корона вирус ЦОВИД-19.

Одбор за ванредне ситуације Светске здравствене организације (СЗО) прогласио је 30. јануара 2020. године јавноздравствену претњу од међународног значаја због епидемије болести коју изазива нови корона вирус.

Број жртава коронавируса у Кини порастао је на 1.383, а забележено је 5.090 нових случајева оболевања.

Од тог вируса оболело је укупно 64.435 особа у више од 25 земаља широм света, а међу оболелима у Кини је све више здравствених раднника који су се бринули о оболелима.

Тањуг