Друштво

МИЛАНКА ИЗ КИКИНДЕ ИМА 40 ГОДИНА СТАЖА АЛИ НА БИРОУ: Сад тражи пензију а на послу није провела ниједан једини дан!

Foto: Rts Printscreen

Миланка из Кикинде је на евиденцији Националне службе за запошљавање пуне четири деценије, што је нечији цео радни век.

Иако нема ниједан дан радног стажа, поднела је захтев за пензију. Ипак, по закону нема права на њу, јер није уплаћивала пензијско осигурање, објавио је РТС.

Миланка Радочај ускоро пуни 60 година, а навршило се уједно и 40 година како је на евиденцији Националне службе за запошљавање у Кикинди без иједног дана радног стажа.

По професији машински техничар металобрусач Миланка се и даље редовно на свака три месеца јавља служби за запошљавање. Након четири деценије евиденциони картон препун, а радна књижица потпуно празна.

“Редовно сам пратила и огласе, предавала молбе и било је ту јако пуно, јако пуно залагања”, прича Миланка.

У филијали Националне службе за запошљавање у Кикинди кажу да су Миланки Радочај редовно нуђене могућности запослења, али она никада није успела да реализује то код послодаваца.

“Ми сада постављамо питање у ствари да ли је та госпођа Радочај била на нашој евиденцији да би остварила право на рад, да би нашла посао или је била на евиденцији да би остварила нека друга права: дечји додатак или право на бенефиције приликом одласка на летовање, за узимање ваучера?”, наводи Јелена Митровић, директорка филијале НСЗ Кикинда.

Миланка је рекла да су је питали зашто жели да буде на евиденцији.

“Ако имам право као и они који раде, ако имам право да се пријављујем редовно – пустите ме да се пријављујем до краја, до моје неке старосне границе, па можда ће једног дана бити донет закон да ја могу да остварим нешто”, објаснила је Миланка.

Права из домена пензија регулише републички ПИО фонд. У кикиндској филијали нико није хтео да пред камерама коментарише овај случај.

Како су саопштили у кикиндској филијали републичког Фонда за пензионо и инвалидско осигурање случај Миланке Радочај је заиста јединствен, али напомињу да лица уз адекватне године старости немају право на пензију без минимум 15 година радног стажа.

Који је Миланкин мотив

На наговор супруга Миланка Радочај је ПИО фонду поднела захтев за пензију, иако нема ниједан дан радног стажа. “Значи, она има стажа на бироу! Ови у ПИО кажу она није плаћала пензионо. Па, није она крива што није радила”, каже њен супруг Стево Радочај.

Миланка жели да буде глас свих домаћица. “Имам мотив тако да будем глас свих жена у Србији, да покажемо да ми жене домаћице исто вредимо, да нисмо узалуд живеле на овој планети”, рекла је Миланка.

У неким западним земљама у оваквим случајевима лице добија минималну пензију, јер није одговорно што нико није успео да му омогући запослење.

(Курир.рс/РТС)