Регион

НИ МРТВИМА НЕ ДАЈУ МИРА? СРБИ У САРАЈЕВУ УЗНЕМИРЕНИ: За ког није плаћена гробарина, биће ископан?!

Printscreen

Кантонална управа Сарајево најављује закон на основу којег може да ископа остатке око 13.000 особа, махом српске националности, због неплаћања накнаде за одржавање гроба.

Ова вест је, како се наводи, узнемирила јавност у Републици Српској, а поготово протеране сарајевске Србе којима су гробови чланова породица једина преостала емотивна веза с градом одакле потичу, пише Политика.

Званичници РС кажу да сарајевска власт у којој доминантан утицај имају Бошњаци, најављеним законом жели да заврши започети процес етничког чишћења Срба и да тако избрише све трагове њиховог вековног постојања у Сарајеву.

“То раде они који се често позивају на мултиетничност и демократију. Њихова намера је да након што су уништили српску имовину и животе многобројних Срба, униште и гробове њихових умрлих. Нема, наравно, реакције представника међународне заједнице у БиХ”, рекао је за Политику Ненад Стевандић, председник Уједињене Српске и председавајући Српског клуба у Парламенту БиХ.

Председник Удружења породица несталих сарајевско-романијске регије Милан Мандић каже да уништавањем српских гробова жели да се докаже како Срби нису никад живели у БиХ.

На неколико хиљада надгробних споменика на сарајевском гробљу “Баре” још пре три године постављене су налепнице са позивом сродницима “да се јаве” или ће у противном посмртни остаци њихових најмилијих бити ексхумирани и завршиће у колективној гробници.

У “Прокопу”, предузећу за сахране и управљање сарајевским гробовима тада је речено да су налепнице стављене на основу одлуке Скупштине града Сарајева из 2010. којим је дефинисано да се гробница или гробно место могу прекопати по истеку 10 година од дана сахране у случају да нису одржавани и да се за њих не плаћа накнада.

Нада Вранић Бешироевић, портпарол “Покопа” рекла је за Политику да у међувремену “није прекопан ниједан гроб” чак “ни они за које одржавање није плаћено више од 30 година. Она наводи да поменуте налепнице немају везе са неплаћањем годишње таксе већ са прикупљањем података за сређивање њихове делимично уништене архиве.

(Курир.рс/Тањуг/Политика