Друштво

ПРЕТИ НАМ АПОКАЛИПСА! АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ ЕПИДЕМИОЛОГА: Коронавирус ће заразити пет милијарди а убити 42 милиона људи

Printscreen

Пошаст: Познати стручњаци страхују да ће нова смртоносна зараза из Кине захватити чак две трећине светског становништва

Епидемија смртоносног коронавируса, званично названим Цовид-19 – од којег је до сада преминуло 1.018 људи, а оболело више од 43.000 – могла би да зарази око две трећине светског становништва, уколико не буде контролисана, алармантно је упозорење водећих светских епидемиолога.

  • Већина стручњака мисли да ће свака заражена особа проширити вирус на око 2,5 других људи, што је довело до закључка да вирус има стопу напада од 60 до 80 одсто. Чак и 60 одсто светске популације је ужасно велики број! И уз општу стопу морталитета, која није већа од један одсто, укупни број смртно страдалих могао да буде веома висок – рекао је професор Габријел Леунг, челник одсека за медицину универзитета у Хонгконгу, за британске медије.

То би у пракси значило да, ако на свету живи 7,8 милијарди људи, заражене би биле 5,2 милијарде људи, док би од овог вируса умрло чак 42 милиона људи.

Број смртних случајева прешао је 1.000, чинећи тако коронавирус смртоноснијим од тешког акутног респираторног синдрома (САРС), а др Том Фриден, бивши директор америчког Центра за превенцију и контролу болести, рекао је да то значи да је коронавирус „изузетно заразан“ и да га је „можда немогуће обуздати“.

Претња човечанству

Шеф СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус изјавио је да ова епидемија представља „врло озбиљну претњу за остатак света“, а комесар ЕУ за кризни менаџмент Јанез Ленарчич упозорава да би, „пре него што се ситуација поправи, све могло да буде још горе“.

ЕУ процењује да врхунац епидемије још није досегнут, а у активности кризног центра ЕУ у Бриселу укључена је и Србија.

На карантинском броду „Дајмонд принцес“, на коме има 14 српских држављана, потврђено је 65 нових случајева коронавируса, те је број до сада откривених порастао на 161. Јапанске власти планирају да, због тога што су подложнији инфекцијама, евакуишу старије путнике и особе с хроничним болестима са свог брода. Такође, влада забринутост за чланове посаде крузера јер они живе у кабинама, једу и раде заједно, због чега се повећава шанса за пренос заразе.

Двоје Срба у Вухану

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да засад нема ниједног држављанина Србије зараженог коронавирусом, а подсећа да је двоје Срба по сопственој жељи остало у Вухану. – Они који су евакуисани француским војним авионом налазе се у карантину, који истиче у недељу, засад су добро, нису заражени, а након тога могу слободно да се крећу – рекао је Дачић.

Курир