Друштво

САД ЈЕ И ЗВАНИЧНО: Зимски распуст продужен до 24. фебруара у целој Србији!

Foto: TV Pink Printscreen

Министар просвете Младен Шарчевић јутрос је гостујући у јутарњем програму рекао да ће зимски распуст и у централној Србији бити продужен због грипа.

У међувремену је донета и званична одлука и то после консултација са Институтом за јавно здравље Батут што значи да ће распуст за ученике основних и средњих школа у централној Србији бити продужен до 24. фебруара на целој територији Србије због епидемиолошке ситуације.

“У циљу превенције ширења грипа у популацији деце и младих, а имајући у виду актуелне епидемиолошке податке надлежних органа, тела и служби, Министарство просвете, науке и технолошког развоја донело је одлуку да се продужи зимски распуст у основним и редњим школама у Републици Србији. Распуст ће бити продужен до петка 21. фебруара, а први наставни дан је понедељак, 24. фебруар 2020. године”, саопштило је ресорно Министарство.

Министар је у јутрошњем ТВ гостовању незванично најавио овакву одлуку: “То смо већ урадили у Војводини а данас у току дана донећемо одлуку после брифинга са министром здравља Златибором Лончаром који је јуче био тамо. И ове као и прошле године имамо благу зиму с пуно вируса па још кад се деца скупе…”

  • Паметно је да се вирус не продужава посебно кад се деца скупе али сада креће и гунђање због надокнада и субота, посебно јер се косе са такмичењима и другим обавезама… План надокнаде одредиће саме школе – каже министар и предлаже да то буде комбинација понеке суботе и по једног часа дневно.
  • То ми се чини као добра комбинација али треба водити рачуна на педагошко оптерећење по узрасту – рекао је министар додајући да од сутра почињу јавне консултације струке о новој стратегији образовања – пре свега предшколском и основном образовању, а у току марта на реду је средње образовање.

(Курир.рс/ТВ Пинк)