Регион

УЧЕНИЦИ ДОБИЛИ УКОР ЗБОГ УЧЕШЋА У ПРОТЕСТИМА: Професорка запретила ђацима због литија! Да вам не падне на памет да идете

Foto: Printscreen

Дођем ли до каквог сазнања да сте учествовали у овим шетњама, имаћете велики проблем, написала у поруци Драгана Ковачевић, професорка средње стручне школе „Иван Ускоковић“ у Подгорици

Професорка средње стручне школе „Иван Ускоковић“ у Подгорици Драгана Ковачевић послала је поруку ученицима друге године са смера царина и шпедиција, којима је разредна, да им „не падне на памет да случајно улазе у ове шетње које се организују“, да ће „бити у великом проблему уколико се сазна да су учествовали“.

Према писању црногор ског Дана, та порука изазвала је реакције неких ђака и њихових родитеља.

Ковачевићева је рекла да она ништа неће да забрани ученицима, али не жели да они изостају с наставе и да је родитељи зову плачући и питају где им је дете, јер није дошло из школе.

Подсетимо, у више градова у Црној Гори Митрополија црногорско-приморска организује шетње због незадовољства после усвајања Закона о слободи вероисповести.

А професорка је ученицима, како наводи Дан, написала:

  • Добро вече, омладино. Ово што ћу вам сада рећи је наређење с моје стране. Немојте да вам се деси да питате било којег колегу да вас пушта са часа, па каква год ситуација била. Ако дође до ситуације да вам је лоше и да баш морате, у том случају ћете обавестити мене, педагошку службу и управу школе. Не желим да имам проблем било какве врсте, сви имате телефоне и сви сте у обавези, ако сте се после школе задржали из неког оправданог разлога, да обавестите родитеље о томе. Уколико не испоштујете наредбу, бићете санкционисани. О томе што нисте дошли на претчас ћемо посебно попричати, оправдани су они ученици који су били одсутни цели дан и три која су присуствовала часу. Такође, желим посебно да напоменем да вам не падне на памет да случајно улазите у ове шетње које се организују, дођем ли до каквог сазнања, имаћете велики проблем. Поздрав, разредна.

Она је у тој поруци указала да им сугестију даје због безбедности.

  • Ваша воља за кога сте, како ћете се понашати и шта ћете радити. У школи нема политичког, верског и националног изјашњавања. Ја сам поруку послала због ваше личне безбедности и напуштања наставе пре завршетка часа. Због овакве комуникације с разредном бићете кажњени укором пред искључење. Не желим од овог тренутка ниједан погрдни коментар, јер неће изаћи на добро – навела је она у поруци.

Директор те школе Жарко Боровинић казао је да ученицима никаква наређења нису упућивали, нити да постоји било каква одлука школе о учешћу ученика на литијама:

  • Никакво наређење није давано. Ученици током часова треба да су у школи и верујем да то нико не доводи у питање. Кад се заврше часови, онда они и њихови родитељи доносе одлуке где ће ићи и шта ће радити.

Курир