Регион

МИЛУ И ЗАПАД ОКРЕЋЕ ЛЕЂА!? Литије озбиљно уздрмале власт у Црној Гори

Printskrin: YouTube/Boban Rajovic/vijesti.rtl.hr

Британски амбасадор и француски посланици подржали народ који се бори против отимања имовине СПЦ и затражили од власти у Подгорици да отпочне дијалог
Масовне протестне литије широм Црне Горе које се одржавају против спорног “закона о слободи вероисповести” озбиљно су уздрмале антисрпски режим Мила Ђукановића, па му сада и Запад окреће леђа.

Тако су француски посланик Тјери Маријани и британска амбасадорка у Подгорици Алисон Кемп отворено подржали народ и вернике који се већ више од месец дана боре против отимања имовине СПЦ. Посланик Маријани затражио је да Европска комисија што пре реагује на пребијање свештеника, хапшење новинара и “радикалну дискриминацију”, док амбасадорка Кемп сматра да полиција мора да заштити “основну слободу окупљања и изражавања”.

Највећа нестабилност
Француски посланик истиче да је Црна Гора од раздвајања од Србије растрзана између страних утицаја и спонзора.

  • Велики број Срба у Црној Гори живи у страху од све радикалније дискриминације. Свештенике пребијају, новинаре затварају, а страни посматрачи су веома забринути. Да ли ће ЕУ бранити верску слободу у Црној Гори? Ово је време кад се Европска унија све више фокусира на Балкан, али је поштовање права у региону веома нестабилно. Пример највеће нестабилности јесте покушај црногорских власти да отму имовину СПЦ од православних верника – објашњава Маријани, додајући да је доношење оваквог закона, и то без икаквог укључивања Цркве, “провокација без преседана”.

На другој страни, британска амбасадорка сматра да је најбољи начин за решење кризе да се и држава и СПЦ укључе у дијалог.

  • Ценим то што Црква остаје привржена мирној природи протеста. Препознајем и напоре полиције у обезбеђивању литија до данас, али чујем да то више неће чинити… Свака држава је дужна да осигура безбедност својих грађана и да заштити њихова основна права. Црна Гора има потребу да нађе равнотежу између рада полиције на обезбеђивању јавне сигурности, са једне стране, и заштите основних слобода, укључујући слободу изражавања и окупљања, са друге стране – оценила је Кемпова.

Коментаришући ове наводе, лидер Демократског фронта Андрија Мандић истиче да је масовни излазак људи на улице показао да је велика већина грађана Црне Горе против диктатора Ђукановића.

  • Ову већину становништва не примећујемо само ми у Црној Гори него и важне међународне адресе. Верујем да ће сличних изјава и поступака сваког дана бити све више. Ђукановић постаје онај “радиоактивни” предмет који нико не жели у властитој близини, а још мање да га јавно подржи – наглашава Мандић.

Десио се народ
Дражен Живковић, главни и одговорни уредник подгоричке “Борбе”, подвлачи да оног дана када је у Црној Гори усвајан спорни закон нико није могао веровати да ће се десити народ.

  • У то није веровао онај ко је гурао овај закон, а то су Мило Ђукановић и његова влада. У то нису веровали ни страни посматрачи, тачније представници разних амбасада. Рачунали су да ће се таласати дан или два и да ће после тога народ прогутати страшну подвалу. Сада кад је евидентно да скоро 200.000 грађана протестује против отимања светиња, логично је да следе ова упуства са стране, а то је да се критикују одређени потези врха режима. Што више народа буде на литијама, то ће и међународни притисак бити већи – закључује Живковић.

Информер