Друштво

ЕПИДЕМИЈА ВИРУСА УЗИМА МАХА У СРБИЈИ! Од грипа за 7 дана 13.449 заражених, ДВЕ ОСОБЕ ВЕЋ ПРЕМИНУЛЕ!

ilustracija/pixabay.com

Грип је у Србији већ однео два живота! Од последица изазваних овим вирусом преминуле су две старије особе из Пожаревца и Ниша
Како кажу у Институту за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут”, епидемија је проглашена у Пиротском, Мачванском и Златиборском округу, као и у Београду.

Према њиховим подацима, од септембра до сада на лечење су се јавила 68.562 пацијента са симптомима респираторних инфекција или грипа. Док се највише оболелих бележи у последњој недељи јануара, када је било 13.449 оболелих. Само у Београду за недељу дана регистровано је 1.707 заражених.

У нашој земљи, наводе стручњаци, изолована су три типа грипа – Б “виторија” и два типа А – Х1Н1, познатији као свињски и Х3Н2. Сви ови типови су се и раније појављивали у нашој средини и вакцина која се прима против грипа покрива све врсте, напомињу лекари.

  • Вирус грипа је почео брзо да се шири последњих дана, што показује податак да је само за недељу дана пријављено 13.449 особа са симптомима грипа, што је двоструко више него претходне седмице. До сада су од последица вируса живот изгубила два хронична болесника. Пријављена су и 352 пацијената са тешким респираторним инфекцијама и они су задржани у болници. Због пораста броја оболелих епидемија је проглашена у Београду, Пиротском, Мачванском и Златиборском округу – кажу у “Батуту”.

Инфектолог др Жарко Ранковић каже да је ово уобичајен период за ширење сезонских инфекција, али да се прибојава да ће се епидемија раширити тек када деца после распуста крену у школу.

  • Последњих недеља расте број оболелих особа. Симптоми у сва три случаја грипа су готово исти, то су упала грла, цурење носа, кашаљ, слабост и повишена температура. Мој савет је, уколико тегобе не прођу у року од пет дана, да се обавезно јаве лекару. Ширењу заразе погодовала је и велика осцилација времена из хладног у топло. Али бојим се да ће права епидемија бити тек када се заврши распуст и деца крену у школе и вртиће – упозорава др Ранковић, и додаје да је најбитније да се чешће перу руке, узима доста витамина, проветравају просторије…

Informer