Друштво

ДРЖАВА ПОКЛАЊА ЗЕМЉИШТЕ! Постоји само ЈЕДАН УСЛОВ КОЈИ МОРАТЕ ДА ИСПУНИТЕ

facebook/selo štrbovac

Свима који желе да оду на село и обнове га држава ће уступити до 50 хектара земље како би се бавили пољопривредом, поручио је министар задужен за регионални развој Милан Кркобабић!
Како он каже, у току је утврђивање у којим деловима Србије има највише слободног државног земљишта које може да се обрађује. Када се то попише, биће расписан јавни позив на који ће моћи да се пријаве млади, али и старији пољопривредници (сви од 18 до 60 година). Једини услов за добијање земље, наглашава Кркобабић, биће да обрађују земљиште и да има имају приносе.

Празна села
У Србији има око 200.000 напуштених кућа на селу, наглашава Кркобабић, од којих чак 50.000 нема власника.

  • Држава планира да поправи лошу статистику и да врати људе на село! План је да се уступи државно земљиште које пропада онима који желе да се баве пољопривредом у дугорочни закуп без надокнаде. У закуп ће се давати до 50 хектара. Једини услов је да ти људи на прави начин користе земљу, да је обрађују, што би била корист и за њих и за државу. Тренутно радимо на попису земљишта, а има га негде око 200.000 хектара које до сада није дато у закуп. И то је први корак. Затим ћемо видети у којим деловима земље га има највише, какво је уопште интересовање, а онда и расписати јавни позив за пољопривреднике – објашњава Кркобабић и додаје:
  • Према подацима које имамо, највише обрадиве земље има у Пиротском, Топличком, Јабланичком, Нишавском и Пчињском округу. Али укључићемо и брдско-планинске делове. У понуди ће бити све делови Србије у којима може да се бави пољопривредом.
    Домаћи стручњаци сматрају да су оваква државна улагања одличан потез и да је крајње време да се људи врате на село и да се окрену пољопривреди. Агроекономски аналитичар и члан Националног савета за спас села Милан Простран истиче да ће предложене мере знатно допринети опстанку српских села.
  • Верујем да ће посебно младим људима пуно значити да им држава поклони до 50 хектара плодне земље да обрађују и тако зараде за живот. То уопште није мала обрадива површина, то све зависи од тржишта и културе која се узгаја. Мада, добра идеја би била и да се улаже и у мале и средње фармере, па сходно оствареним добитима, да им се то земљиште даје у власништво – каже Простран.

Важна мотивација
Члан Одбора за село САНУ Бранислав Гулан упозорава да у селима Србије број становника већ годинама константно опада.

  • У појединим селима живи чак мање од 100 људи. На југу и истоку Србије имате читава села без школа, јер у њима одавно не живи више нико млађи од 20 година. Млади једноставно имају одбојност према селу. Али они морају да знају да повратак на село не значи враћање мотици и ралу, пошто је данас пољопривреда веома модернизована и даје озбиљну перспективу за живот породица. А у прилог томе иду и ова мотивација и улагање државе – истиче Гулан.

Све више неожењених
Осим што има великог броја напуштених кућа и имања у српским селима, статистика показује и да око 200.000 мушкараца старијих од 40 година, као и око 100.000 жена старијих од 40 година, није ожењено односно удато.

  • Просечна старост пољопривредног домаћинства у Србији је 61 година, у Бабушници је просечна старост 74 године. У 570.000 сеоских домаћинстава у Србији живи преко милион људи, ако је Србија пала испод седам милиона људи, један велики део становништва живи тамо, брину сами о својим потребама, а држави се окрећу само када морају да плате порез – рекао је Кркобабић.

Недимовић: Млади хоће да раде на селу

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да се око 5.500 младих пољопривредника пријавило за субвенције и да је сада много више њих спремно да остане у Србији и бави се воћарством, повртарством и земљорадњом.

  • Пољопривреда је привлачна све више младима, а то потврђује и оволики број пријава за бављење пољопривредном производњом. Преговара се о програму ИПАРД 3, где ће бити посебна линија само за младе пољопривредне произвођаче. Приоритет ће имати они који се баве сточарством, повртарством и виноградарством. У наредне две недеље очекује се и доношење Стратегије развоја виноградарства и винарства – наводи министар Недимовић.

Информер