Свет

ИСПОВЕСТ СРПКИЊЕ СА КРУЗЕРА ГДЕ ЈЕ ОТКРИВЕН КОРОНАВИРУС: Пазимо на заражене путнике, а ни маске нисмо добили

Printscreen

Драма: Морамо да чувамо путнике да не изађу из кабина, узнемирена је Н. М. која ради на крузеру заједно са супругом и још десет Срба. Брачни пар из Београда туристички борави на крузеру, на коме је најмање десет људи оболело од коронавируса

Н. М. и Н. М, брачни пар из Београда, двоје су од 14 српских држављана који на крузеру „Дајмонд принцес“ у близини обале Јапана преживљавају праву агонију због смртоносног коронавируса, који се појавио међу путницима овог луксузног пловила, због чега се од јуче налазе у карантину.

Колико је ситуација на броду драматична, за Курир открива Н. М. која је преко њене рођене сестре С. Б, која живи у Београду, за наш лист поручила да су она и њен муж, као и остали радници на броду, директно изложени овом изузетно опасном вирусу због слабе заштите и наредбе да морају да дежурају по ходницима и пазе на остале путнике.

Увели дежурства

  • Рекли су нам из менаџмента да морамо да чувамо путнике да не изађу из кабина. Мени су рекли да морам да дежурам од два после поноћи до седам ујутру. Сада је три сата, нико жив не мрда овде, све је пусто и сви су забринути – казала је Н. М. која је запослена на крузеру и додала: – Нисмо добили никакву заштиту, нико нам није дао маске. Ипак, у овом тренутку смо добро, сада се распитујем која су ми права угрожена оваквим ризичним потезом менаџмента крузера – рекла је Н. М.

Њена сестра за Курир тврди да запослени на броду имају иста права здравствене заштите као и путници и напомиње да њена сестра, поред тога што нема адекватну заштиту, није ни обучена за одговарајуће поступање у таквим ситуацијама. – Чување путника да не изађу из кабине није њен посао, нити у уговору стоји да мора то да ради. Зна се ко такве ствари ради у тако опасним ситуацијама, здравствени радници и обезбеђење – прича С. Б.

Поред Н. М. и Н. М, на крузеру је још десет Срба чланова посаде, као и још један брачни пар из Београда – Драган и Светлана Ш., који су путници. Они ће на броду остати наредних 14 дана, колико ће трајати карантин. Крузер са 3.711 путника и чланова посаде, усидрен је код Јокохаме јер је 10 људи заражено коронавирусом од 31 особе којој су рађене анализе. – Министарство иностраних послова Јапана обавестило нас је да се на крузеру „Дајмонд принцес“ налази 14 држављана Србије, 12 чланова особља и двоје путника, као и један држављанин Црне Горе. Амбасада Србије у Токију у контакту је с нашим држављанима, они су добро, нико нема симптоме и нико није оболео. Брачни пар не излази из своје кабине – рекао је за Курир српски шеф дипломатије Ивица Дачић.

Карантин на броду

Брод је у власништву компаније „Карневал Јапан инк“, који је упловио у Јокахаму у близини Токија 3. фебруара, када се осморо путника пожалило на повишену температуру. – Броду није било дозвољено да се искрца у Јокохами, већ је дужан да буде у карантину након што је установљено да је путник (80), који је долетео у Јапан и укрцао се у Јокохами 20. јануара и искрцао у Хонгконгу 25. јануара, заражен коронавирусом. Брод је већ једном био у карантину 1. фебруара, када је путнику потврђена зараза, у јапанској луци Наха, на острву Окинава, али је пуштен да настави пловидбу – каже за Курир добро обавештени извор и додаје: – Након што се брод усидрио у луци Јокохама, неколико десетина припадника медицинског особља стигло је на брод да би испитало здравље свих 2.500 путника и 1.000 чланова посаде. Тестиране су 273 особе за које се зна да су имале контакт са зараженим или је установљено да имају неки симптом. Засад су стигли резултати за 31 особу, старосне доби од 50 до 80 година, и за 10 њих потврђено је присуство инфекције, те су послати у болницу. Брод мора да исплови из луке, а храна и вода ће им се достављати са копна. Српска амбасада је одмах ступила у контакт с неким Србима на броду и, колико се зна, сви они се засад осећају добро.

Драган и Светлана Ш. власници су једне радње у Београду која се бави израдом црквених сувенира, а њихови запослени су од новинара Курира сазнали да им се шефови налазе на блокираном крузеру. – Веома смо изненађени, знали смо да су на крстарењу, али нисмо знали где. Чули смо се баш јутрос, рекли су нам да ће се задржати мало дуже, али нису нам рекли да су у карантину. То је ужасно и надамо се да ће све бити у реду, бринемо се за њих – рекли су шокирани запослени.

Курир