Свет

ИТАЛИЈАНСКИ НАУЧНИЦИ ДОБИЛИ ВЕЛИКУ БИТКУ СА КОРОНАВИРУСОМ: Сада је пут до вакцине много лакши!

Pixabay

Италијански научници из Националног института за заразне болести изоловали су коронавирус, јавили су италијански медији у недјељу који су потврдили да је он заразио више од 14.000 људи у више од двадесет земаља.

“Ово је међународно важна вест. Ово ствара више могуц́ности за разумевање и проучавање вируса да би се сузбило ширење”, рекао је италијански министар здравља Роберто Сперанца.

Институт у Риму ц́е те резултате ставити на располагање другим земљама како би се истраживање могло наставити. Светски стручњаци вец́ су у трци за развијањем вакцине.

Изолујуц́и вирус, научници у Риму су од заражене особе добили чисти микропропни узорак, уместо да га узгајају у лабораторији.

Научници са римског Института такође испитују неколико случајева за које сумњају да су коронавируси. У Италији су вец́ потврђена два случаја, при чему су кинески туристи ухватили своју матичну земљу.

Научници су казали да су могли да изолују вирус у року од 48 сати од дијагнозе, наводи италијанска новинска агенција Анса. Пре неколико дана аустралијски научници успели су да узгајају коронавирус у лабораторији.

Курир.рс/Тпортал