Свет

ОВО ЈЕ ПРИЧА НАЈТРАЖЕНИЈЕГ БЕГУНЦА НА СВЕТУ: Чекао је пресуду, а онда је ушао у кутију и спектакуларно збрисао! (ВИДЕО)

Foto: AP/Maya Alleruzzo

Иако већина бегунаца жели да се добро сакрије док их траже, бивши моћни шеф Нисана Карлос Госн, сазвао је конференцију за новинаре само недељу дана након спектакуларног бега из кућног притвора.

“Нисам побегао од правде, него од неправде и политичког прогона”, завапио је Госн коме је бекство организовао професионални тим. људи.

Госн је све до хватања био један од најмоћнијих људи у светској ауто индустрији, владао је компанијом која је под собом имала Нисан, Рено и Мицубиши и био је један од само пар страних директора велике јапанске компаније.

Новинарима из читавог света се обраћао на четири језика, енглеском, арапском, француском и португалском. Повремено је његов монолог изгледао као говор неког бизнисмена у Давосу, пише Њујорк тајмс.

Прича Карлоса Госна није ни лепа а извори у компанији описали су га као изразито злобног и бахатог. Иако је од хапшења оптуживао неправедни јапански правосудни систем, ипак је прошле јесени платио милион долара како би се случај, као обична грађанска парница, пребацио у Америку. Тај потез је значио да, без обзира на исход процеса, Госн наредних десет година не сме да води ниједну компанију. Госн тиме није признао кривицу, али је практично прецртао било какву могућност да више икада води неки велики светски бизнис.

Госн је власник неколико пасоша различитих држава и са својом супругом Карол, коју такође чека налог за хапшење у Јапану, буквално је заглавио у Либану, где имају породицу и власници су неколико некретнина. Али, ни тамо нису потпуно сигурни до казненог прогона, јер је Госн већ добио позив либанских тужитеља за испитивање како би се утврдило како је тачно побегао из Јапана. И Француска га истражује и покушава да утврди да ли је користио новац Реноа како би организовао екстравагантну журку у палати Версају 2016. године када је славио свој други брак и 50. рођендан своје супруге Карол. Декадентна журка је била тематска у стилу Марије Антоанете. Наиме, Рено је баш те године, под Госновим вођством, палати Версај донирао 2.3 милиона евра, а договор је наводно био да донатор палату заузврат може користити за један свој догађај у вредности 25 посто донираног износа. Госн је то, уместо за потребе компаније, искористио за свој приватни луксузни догађај.

Нисан га пак терети да је проневерио милионе долара из компаније како би куповао јахте и виле за чланове своје породице и делио им новац, што Госн наравно негира. Госн каже да у било којој другој држави због таквих оптужби сигурно не био био месецима у притвору, као да је, како каже, терориста. Госн је за време конференције за новинаре покушавао да оправда сумњиве приватне трошкове у својој бившој компанији, али је користио обрану која је врло уобичајна у корпоративном свету – трансакције су потписивали други директори, а не он. Откако је ухваћен у Јапану 2018., Госн и његови сарадници врло су агресивно у јавност настојали да гурају његову страну приче и успут нападали све његове критичаре. Унајмио је адвокате на три континента, па чак и одржао састанке са холивудским продуцентима да направе филм о његовој правној битки.

Његово приватно и пословно царство се урушило након што је ухваћен на токијском аеродрому приликом повратка с путовања у Либан. Директно са аеродрома одведен је у притвор, где су га недељама држали у малој самици. Било му је дозвољено туширање два пута недељно и дневна шетња од 30 минута. Према његовим наводима, тужитељи су скривали доказе од њега и нису му дали да контактира супругу у Либану. Пуштен је уз кауцију, али је у априлу опет завршио у затвору јер је најавио да ће разговарати с новинарима. У јесен су га адвокати упозорили да би се суђење могло развући на пет година, што му се није свидело. А онда је 29. децембра организовао невиђени бег из Јапана. Још није познато како је тачно успео да избегне сва обезбеђења и рестрикције с обзиром да је био у кућном притвору под кауцијом, али зна се да је возом прво ишао од Токија до Осаке, па одсео у хотелу близу аеродрома Кансаи.

Према писању турских медија, где је била Госнова прва станица бега, на аеродрому у Осаки је прокријумчарен у великој кутији. Та је кутија укрцана у простор за пртљаг приватног авиона, у који се могло улазити и излазити из путничког простора. Два оперативца која су радила са Госном рекли су особљу да их не узнемиравају. Након полетања, Госн је изашао из кутије и пребацио се у путнички простор у којем се налазио кревет и био је одвојен од предњег дела авиона са закључаним вратима. Лет до Истанбула трајао је 12 сати, када је авион по киши слетео на аеродром Ататурк. Одмах до авиона се зауставио ауто и одвезао се до другог авиона који је био у близини. У ауту је био Госн, а други авион је одлетео у Бејрут.

Најмање 15 људи било је укључено у ову операцију, а према изворима Њујорк тајмса, неки од њих нису ни знали кога кријумчаре из Јапана. Наводно им је речено да је то акција спашавања отетог детета.

(Курир.рс/Еxпресс.хр/Мерита Арслани/Фото: АП/Маyа Аллеруззо)