Политика

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: НАРОД ЈЕ СПРЕМАН ДА БРАНИ СВОЈЕ СВЕТИЊЕ, не само речима, већ и животима. Ово зло у Црној Гори има и једно добро, пробудило је веру и код оних који нису знали да је имају!

printscreen spc.rs

Молимо се Господу да осветли разум и срца оних који одлучују у Црној Гори, да не ударају на Божје и народне светиње. Јер црквена имања не служе само представницима цркве већ целом народу. А народ се у братској и светој Црној Гори неће смирити док се они који тамо одлучују не оставе тих злих намера. Јер не да да зло победи добро
Овим речима патријарх српски Иринеј поздравио је хиљаде Београђана окупљених на Молебану подршке српском народу у Црној Гори и на Косову и Метохији и дочеку српске Нове године.

Богослужењу, које је почело у 22.30, присуствовало је и више од 200 свештеника, монахиња и монаха СПЦ. Уочи поноћи патријарх Иринеј је благословио годину пуну искушења и невоља која се окончава и помолио се да следећа буде боља, нарочито у “братској и светој Црној Гори”.

  • Каже господ да молитва многих има велику снагу и зато се помолимо Господу да благослови годину у коју улазимо и нашу браћу у Црној Гори која доживљавају ствари незапамћене. Јер, безбожници су дигли руку на светиње Господње, на њихову имовину коју желе да узму и потроше је као своје наследство. Оно што видимо да се дешава у нашој братској Црној Гори се никада није дешавало ни у нашој, ни у светској историји. Светиње хоће да одузму они који са светињама никаквог заједништва немају. Да отму имовину црквену која не постоји од јуче, већ стотинама година. Нажалост, то што они спремају ни Турци нису чинили, ни они други који су били слични Турцима – потресено је беседио патријарх Иринеј, преносе Новости.

Он је нагласио да је дешавања око спорног Закона о верским заједницама у Црној Гори осудио читав хришћански првославни свет, али да они који су га донели “као да ушију немају да чују, ни очију да виде”.

  • Народ је спреман да брани своје светиње, не само речима, већ и животима. Ово зло у Црној Гори има и једно добро, пробудило је веру и код оних који нису знали да је имају – закључио је патријарх Иринеј.

ИН4С.нет