Политика

ЦРНА ГОРА ОПЕТ УДАРА НА СРБИЈУ: Мило злоупотребио спорт и пљунуо на историју!

Printscreen

Прст у око: Црногорски рукометаши на утакмици са Србијом носили зелене дресове, а та боја представља сећање на зеленашки, комитски покрет, који је 1918. дигао побуну против прикључења Црне Горе Србији

Мило Ђукановић, председник Црне Горе, злоупотребио је рукометну утакмицу између Србије и Црне Горе да би понизио нашу државу, чиме је уједно и пљунуо на историју.

Црногорски рукометаши су на утакмици носили – први пут – зелене дресове, а зелена броја представља сећање на зеленашки, комитски покрет из 1918, који је с генералом Крстом Поповићем на челу Божићном побуном устао против одлуке Подгоричке скупштине да се Црна Гора прикључи Србији.

Усташка идеологија

Треба додати да се током утакмице на трибинама вијорила управо зелена застава такозваног комитског покрета, који и данас постоји, а чији чланови се представљају као борци против наводне српске окупације из 1918. Управо ова контроверзна застава касније је завршила у аутобусу, где су рукометаши црногорске репрезентације славили победу.

Председник Мило Ђукановић и Душко Марковић, премијер владе Црне Горе, одмах након утакмице честитали су путем друштвених мрежа рукометашима на победи, а црногорски премијер је написао и да се застава државе поносно вијори. И док је државни врх оћутао скандал, поједини црногорски медији су осудили увођење зелених дресова и славље уз спорну заставу, истичући да су „рукометаши исписали још једну срамну страницу у историји ове некад поносне земље“.

  • У мечу са Србијом истрчали су на паркет у зеленим дресовима, промовишући тако усташку идеологију тзв. комитског покрета – пише портал Борба.

Не треба заборавити да се ово гурање прста у око Србији догађа баш у тренутку када власт у Црној Гори покушава да отме светиње СПЦ. Политички аналитичар и историчар Бранко Радун каже да се ова провокација може третирати као позив на освету Србији за 1918, а да има за циљ скретање пажње са отимачине имовине СПЦ и питања њеног статуса у тој земљи.

Скретање пажње

  • Ово делује као једна врста провокације упућена Србији. Међутим, ова порука има употребну вредност и на унутрашњем плану – 1918. се третира као година окупације, они сад позивају да се освете Србији за 1918. Све ово има за циљ да се скрене пажња с бруталног напада на СПЦ у Црној Гори.

Курир