Друштво

СРПСКИ ЕПИДЕМИОЛОГ ОТКРИВА СВЕ О НОВОМ ВИРУСУ ИЗ КИНЕ! Ово су СИМПТОМИ, а једна СТВАР ЈЕ И ДАЉЕ НЕПОЗНАТА

printscreen/TV prva

Нови тип вируса у свету изазвао је панику. Реч је о корона вирусу од којег је већ умрла једна особа, а седам особа је у тешком стању. Има ли Србија разлога за страх?
Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” још пре пола године упозорио путнике из Србије да постоји ризик од инфекције корона вирусом на Блиском Истоку.

Због новог вируса расте забринутост у целом светузбог скорашњих путовања током кинеских новогодишњих празника крајем јануара, а кинеске власти очекују да их 440 милиона путује железницом, а још 79 милиона авионом.

Како за “Блиц” објашњава епидемиолог др Предраг Кон корона је респираторни вирус, а неки од његових облика јесу и САРС, као и МЕРС вирус, али овај облик који је сад актуелан у Кини још увек нема име, и не зна се његова његов потенцијал нити моћ трансмисије.

  • Светска здравствена организација (СЗО) је издала упозорење за све који путују у Кину, поготово у град Вухан. Препоручују се мере предострожности као код респираторних инфекција – каже за “Блиц” епидемиолог др Предраг Кон.

Те мере подразумевају пре свега избегавање контакта са оболелима, додаје он, као и “пристојну удаљеност” од намање једног и по метра, као и чешће прање руку. Специфичног лека нема, као ни вакцине.

  • Када се оболи, то је друга ствар. Не знамо још епидемијски потенцијал овог вируса. Корона вируси су у 21. веку показали да изазивају озбиљније респираторне инфекције и озбиљнија стања. Овај вирус који је сада у Кини актуелан, изазива пнеумонију, али још није познато шта све може. Чекамо да кинески стручњаци и СЗО саопште још сазнања.

Доктор Кон даље додаје:

  • САРС је изазвао пандемију, МЕРС се повремено појављује, али нема толики потенцијал. Овај вирус сада нема назив, потпуно је нов, али добиће га. Нећу да спекулишем да ли ће то бити нека подврста МЕРС-а. У наредним недељама ћемо видети, али уколико се не појави у другим градовима у Кини или у свету, то је свакако позитивно.

О томе да ли наши грађани имају разлога за панику др Кон није могао да коментарише, упозорења те врсте издаје Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”, који се још увек није огласио.

Међутим, на сајту Института може се наћи додатно објашњење о корона вирусима:

Корона вируси су велика породица вируса који изазивају инфекције птица, сисара и људи. У хуманој популацији корона вируси су узрочници једне трећине свих случајева инфекције горњих респираторних путева одраслих. Преносе се путем аеросола (капљице слузи из уста и/или носа, које заједно са узрочницима инфекције доспевају у ваздух при кијању, кашљању, говору, смејању) или директним контактом са секретима заражене особе.

Корона вируси су подељени у три рода: алфа и бета, који обухватају вирусе патогене за сисаре (САРС коронавирус припада роду бета) и гама, који обухвата вирусе патогене за птице.

Корона вируси код људи најчешће доводе до оболевања горњих дисајних путева (тзв. обичне прехладе) и/или појаве гастроинтестиналних симптома. Теже клиничке слике болести углавном се региструју код одојчади, старијих особа и особа са ослабљеним имуним системом. Коронавируси могу да узрокују оболевање доњих респираторних путева и упалу плућа код новорођенчади, одојчади и старијих особа, укључујући и обољења слична грипу и акутне егзарцебације (погоршања) хроничног бронхитиса.

Распрострањени су широм света. У умерено климатском појасу коронавирусне инфекције дисајних путева јављају се претежно у зимском периоду, као и друге респираторне болести.

САРС вирус

Тешки акутни респиратони синдром, или САРС коронавирус (САРС-ЦоВ), који је 2003. године изазвао међународну епидемију тешког акутног респираторног синдрома, је један од најбоље проучених коронавируса. У епидемији су оболеле 8422 особе, од којих је 916 особа умрло (леталитет 10,9%). Слично коронавирусима узрочницима обичне прехладе, САРС коронавирус се преноси са особе на особу путем аеросола.

МЕРС вирус

Блискоисточни респираторни синдром, МЕРС-ЦоВ је акутна респираторна болест која се манифестује симптомима попут повишене температуре, грознице, кашља, проблема с дисањем. Клиничка слика може варирати од асимптоматске (инфекција без испољених симптома болести) или благе инфекције до тешке форме болести, с могућим смртним исходом. Особа која је заражена, а не испољава симптоме болести, представља извор инфекције за друге осетљиве особе.

Блиц