Друштво

ЗАПОСЛЕНИ ЋЕ ПРАВДАТИ ПРЕВОЗ ДО 20. У МЕСЕЦУ: Ко неће маркицу, мораће да донесе рачуне за ГСП или бензин!

Многи послодавци ових дана обавештавају запослене да треба да донесу рачуне за градски превоз или бензин, ако на посао долазе својим аутомобилом.

Надокнада се исплаћује на крају месеца, а не на почетку, јер се рачуни доносе до 20. у месецу. По Закону о раду сви послодавци морају да исплате превоз запосленима.

Послодавци имају три могућности. Једна је да се донесу рачуни о допунама “Бус плус” картица и рачуни за гориво. За износе до 3.914 динара не плаћа се порез, а све преко тога опорезује се 10 одсто.

Друга могућност је да се са градским превозником постигне договор да се “Бус плусу”, на пример, плати директно за све запослене. Трећа могућност је да се превоз исплаћује као зарада. Запосленима се трошак за превоз рефундира на крају, а не на почетку месеца.

У јавним предузећима се све то ради од фебруара прошле године. Иванка Милошевић из Градског секретаријата за јавни превоз каже да се ефекти виде.

“Продаја претплатних карата у децембру у односу на фебруар 2019. увећана је за више од 7.000 комада за нова правна лица која су приступила систему и директно уплаћују претплатне карте преко Бус-плуса”, наводи Милошевићева.

Очекује да ће се послодавци определити да плате накнаде за долазак запослених куповином претплатних карата, поготово јер могу остварити попуст до 25 одсто, у зависности од тога колико претплатних карата купе.

Иванка Милошевић каже да су процене да више од 200.000 запослених користи јавни превоз, а не купује претплатне карте, па је буџет оштећен за шестсто милиона динара месечно.

“Ако би се продаја повећала за 100.000, сваке године би се могло купити 180 нових возила, што би значило да би се за четири до пет година потпуно обновио возни парк ГСП-а”, навела је Иванка Милошевић.

(Курир.рс/РТС)