Друштво

ШОК ПРЕВАРА! ТУРИСТЕ ИЗ СРБИЈЕ ОСТАВИЛИ ДА ОБИЛАЗЕ ГРАД У ЕВРОПИ: Кад је требало да крену назад аутобус се није појавио

Foto: Shutterstock

Претходни празници пресели су једној групи путника која је опет била жртва несавесних власника агенција који се представљају као туристичке.

Уочи нове године,”планули” су аранжмани који су подразумевали понуду у којој путници иду преко агенције или уплате комбиновани аранжман. Међутим, конкретно, приговор потрошача који је стигао Националној организацији потрошача (НОПС) односио се на аранжман који су путници уплатили пред Нову годину а којим је требало да обилазе два, три града у Европи, уз једно ноћење.

Они су, наиме, стигли до првог града аутобусом из Београда, међутим, кад је требало, после договореног обиласка тог места, да наставе даље – аутобус се није појавио на договореној локацији!

  • Једна агенција је преварила велики број грађана, рекламирали су једне услове, на пример, да је пут бесплатан, да нема трошкова пута, међутим, када су се појавили на договорено место, чекало их је “изненађење” – аутобус се није појавио – каже Марко Драгић из НОПС:

Према његовим речима, путници су остали заробљени на стајалиштима, узалуд чекајући аутобус, и нису могли да се врате до почетног места или до куће. Они су у потпуности уплатили аранжман и очекивали су да ће бити реализован, односно, да ће бити уредно смештени.

Путници су морали да се довијају за повратак на разне начине, па су се за Београд враћали ко се како снашао.

Како је дошло до преваре и како да се заштитите?

Испоставило се да су путници уплатили новац на приватни рачун власника агенције. Међутим, дотична агенција уопште није била регистрована за туристичке аранжмане већ за безначајну делатност. Дакле, власник агенције је узео новац а није организовао путни аранжман.

  • То је један пример како се варају људи. Савет је да се прво распитају да ли агенција постоји, и да ли је у систему Јуте, затим да уколико се и деси оваква ситуација да контактирају Јуту, за повраћај новца – истиче Драгић.

Драгић верује да ће измене закона о туристичким услугама, које ступају на снагу, управо смањити непоштене праксе.

  • Агенције неће моћи уопште да се региструју као туристичке уколико не буду могле да дају новчане гаранције да неће доћи до превара или сличних ситуација. Морају да гарантују новем, односно да ће све надокнадити кориснику услуге, потрошачу. С друге стране, већина малих агенција нема да плати те, некада и милионске износе, што значи да ће много мањих агенција да нестане. Опстаће оне које су новчано стабилније и које могу да ускладе понуду и тражњу – каже он.

Три сумњиве ствари које треба да проверите пре путовања

  • Да ли је агенција регистрована у Јути – Да ли агенција одлаже путовање – Не можете у хотел

Такође, на сајту Министарства трговине, туризма и телекомуникација постоји списак свих лиценцираних туристичких агенција, али и оних којима је она одузета.

(Курир.рс/Телеграф)