Друштво

Први ледени талас крајем јануара, али то није ништа шта нас чека у АПРИЛУ! Детаљна прогноза РХМЗ до краја пролећа!

Informer

Републички хидрометеорошки завод објавио је временску прогнозу до краја априла
Што се тиче првог месеца ове године, очекују се нешто блаже температуре, али не задуго. Наиме, у трећој декади јануара очекује се ледени талас, наводи се на сајту РХМЗ.

Средња минимална температура ваздуха у јануару имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 2.5ºС у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини минимална температура од 1.3, а максиамална око 5.4 степени. Месечна сума падавина током јануара биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 2 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини јануарска сума падавина износиће око 42 мм.

ФЕБРУАР: Блажи и са просечним падавинама

Средња минимална температура ваздуха у фебруару имаће вредности изнад вишегодишњег просека, у Београду и широј околини предвиђа се вредност фебруарске средње минималне температуре ваздуха од 1 степен, док ће средња максимална температура ваздуха током фебуара биће око 7.5 степени.

Месечна сума падавина током фебруара биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку нижим за око 6 мм у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини фебруарска сума падавина износиће око 27 мм.

МАРТ: Топлији и просечно влажан

Што се марта тиче, такође су превиђене темепратуре нешто изнад вишегодишњег просека, при чему ће минимална температура ваздуха бити око 4 степен, а максимална око 13.3ºС.

Месечна сума падавина током марта биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 8 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини мартовска сума падавина износиће око 32 мм.

АПРИЛ: Топлији и мало сувљи април. Мала вероватноћа за појаву јаких мразева првој половини априла.

У априлу нас оечкује месец са нешто мањим падавинама, а минималне температуре очекују се око 9 степени. У Београду и широј околини средња максимална температура око 19.1ºС.

Месечна сума падавина током априла биће мало испод вишегодишњег просека са вредностима у просеку нижим за око 9 мм у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини априлска сума падавина износиће око 44 мм.

Међутим, РХМЗ упозорава да су могући јаки мразеви у првој половини априла!

МАЈ: Мало топлији и сувљи мај

У Београду и широј околини предвиђа се вредност мајске средње минималне од 13.8ºС, док ће максимална температура током маја биће око 24.8ºС.

Месечна сума падавина током маја биће испод вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 18 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини мајска сума падавина износиће око 31 мм.

Informer