Регион

МИЛО ЖЕЛИ ДА НАПРАВИ ИНЦИДЕНТ, САМО ГА ТО МОЖЕ СПАСИТИ! Владика Григорије: Људи виде да се група око Ђукановића богати!

FOTO: TV HRAM

Вец́ недељама у Црној Гори траје спор око питања имовине Српске православне цркве. У центру пажње је старо питање црногорског идентитета.

Камен спотицања је одредба Закона о слободи вероисповести, који је крајем децембра изгласан у црногорској скупштини и који је ступио на снагу данас, а по коме се држави врац́ају верски објекти и земљиште које верске заједнице користе на територији Црне Горе, а за које се утврди да су изграђени средствима државе или су били у њеном власништву до 1. децембра 1918. године.

Епископ диселдорфско-немачки Григорије рекао је за немачки „Дојче веле“ да Закон о слободи вероисповести у Црној Гори тражи да се докаже имовина над храмовима који су изграђени у 13, 14. и 15. веку.

„То су градили задужбинари, претежно Немањиц́и. Касније и други. И градио је народ. Како је сада могуц́е иц́и у неки катастар из 13. века и доказати да неки манастир, рецимо Морача, припада цркви“, пита се владика Григорије, а преноси портал „Саборник“.

„Ради се о покушају да (црногорски председник Мило) Ђукановиц́ направи инцидент, јер га само то још може спасити. Сви знају да он влада свим, држава је његова приватна држава, он сву моц́ има у својим рукама“ истиче владика и додаје да црногорском председнику више нико не верује у причу да се ту ради о бризи за црногорски идентитет, ни Срби у Црној Гори, ни Црногорци, вец́ да је то само изговор.

„Ако би му успело да покаже да се ту ради о неком великосрпском нападу на црногорски идентитет и црногорску државу, он би могао у својим редовима да направи хомогенизацију коју је изгубио из руку, јер људи виде да се богати једна врло мала група око њега. Обични људи више немају стрпљења да се успостави правна држава“, тврди Григорије.

Због тога се, додаје, криза око религије намерно изазива, подгревају се страсти.

„То је једино што је могло да изазове сукобе између Срба и Црногораца у Црној Гори. Ја мислим да је намера била да се на том тананом религијском плану изазову сукоби, да се изазову емоције, да се људи посвађају, потуку, а онда да он испадне миротворац и једино решење за ту земљу“, уверен је владика Григорије.

Утицај Београда на збивања у Црној Гори владика диселдорфско-немачки одлучно одбацује, барем када је реч о СПЦ.

„Ја сам сто одсто сигуран да ту нема никаквог мешања, осим подршке Митрополији и епархијама.“

Што се државе тиче, о томе он ништа не може да каже: „О томе ништа не знам.“

Ипак, Владика Григорије нуди једну другу могуц́у интерпретацију читавог подухвата.

„Митрополија црногорско-приморска је власник милион квадрата на плажи Буљарице поред Будве. Ту може да се изгради још један град. Прича се да је то један од главних разлога за Закон — да би се после то продало неким партнерима. Говори се о арапским инвеститорима. Многи причају о томе. Тај закон је напросто отимачина.“

Владика Григорије пак активности СПЦ види само као религијске установе.

„Постоји јасан став: да се покаже како се ту ради о живој цркви и показало се да она има уз себе највец́и број људи у Црној Гори. Тамо је сада на делу насиље којем се можемо супротставити само миром. Како је рекао Фрања Асишки, тој мизерији моц́и можемо се супротставити само мирно и вером у живот.“

Међутим, страх од ескалације насиља је веома присутан и владика Григорије закључује: „Сви се молимо да до тога не дође.“

Курир.рс/Спутњик