Политика

ВУЧИЋ УЖИВО ИЗ ВИЛЕ МИР: Са Милом се нисам чуо, тренутно није у региону али кад буде желео да разговара, ја сам спреман!

Foto: Printscreen RTV Pink

Са Милом се нисам чуо, лидерима политичких странака у Црној Гори нисам ништа нисам саветовао. Ја сам ту да их саслушам и можда кажем шта мислим… Давно сам научио да никога не треба да саветујем – рекао је председник Србије Александар Вучић одговарајући на питања новинара у Вили Мир после дружења са српском децом из Хрватске која су дошла у посету Београду на Бадњи дан.

  • Господин Ђукановић, колико знам, тренутно није у региону, али кад буде желео да разговара, ја сам спреман. Он има отворен позив да посети Републику Србију – додао је Вучић и појаснио и да га нико из ЕУ није звао да га убеђује да не иде у Црну Гору.
  • Нико ме није звао, а и да јесте исто бих им рекао – казао је Вучић додајући да га неће ућуткати.

На питање какав однос Хрватске очекује према Србији сад кад је Милановић председник, он је рекао да не очекује ништа.

  • Сваку сам дебату испратио, не желим да се мешам у њихове односе, не плашим се за будућност Србије, дал ће они нас да зауставе на европском путу… Што се тиче Хрвата, нека они раде свој посао, блокирали нас, не блокирали, ми ћемо да растемо двоструко брже од њих, а њима желимо све најбоље… И добре односе са њима… Да ли сам оптимиста? Уопште не желим да се изјашњавам… Ми људи свој посао, они свој… Да ли сам фасциниран претњаам и језиком увреда? Искрено, нисам фасциниран – рекао је Вучић.

Он је додао и да има добру сарадњу са Милорадом Додиком, да се јутрос у 7 чуо са лидером Срба у Хрватској Милорадом Пуповцем, којем је честитао Бадњи дан, али да никог не саветује.

Вучић је рекао и да не зна како ће се ситуација у Црној Гори због ступања на снагу Закона о слободи вероисповести завршити, али истакао да се нада миру. Најавио је да ће Србија са Црном Гором гледати да гради добре односе, али и да нема сумње да ће указивати на муке и проблеме са којима се суочава наш народ.

Вучић је на конференцији за новинаре у вили Мир, одговарајући на констатацију да се ситуација у Црној Гори се не смирује, да Закон о слободи вероисповести у среду ступа на снагу, и питање шта је саветовао политичке лидере Срба, да ли се чуо са црногорским колегом Милом Дјукановићем, И какав развој очекује, указао да црногорске власти ситуацију И закон тумаче као искључиво унутрашње питање.

  • Они тумаче то као искључиво унутрашње питање. Видео сам Жестоке нападе на мене и политику Србије, која је била добронамерна. Из ђукановићевог ДПС и свих њихових медија, објаснио је он. Казао је да, ако се погледа како је све организовано неколико дана, онда ће се све добро разумети.
  • Оно што бих волео да неко разуме је колико је незадовљство нашег народа, али и других људи у Црној Гори. Ако ће да реагују добро, ако не у реду. Нисам саветовао ништа политичке лидере. Моје је да их саслушам, да чујем шта они мисле, шта има мени да кажу. Могу да им изнесем свој нешто шири поглед на ситуцију, без икаквих савета. Одавно сам научио да не саветујем никог, рекао је Вучић. Каже што би он себи придавао значај да било кога на било који начин саветује.

Истакао је да, као што постоји одговор са свим озбиљно мислећим људима, посебно са Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић, да се никада не размењују лоше речи између РС и Србије, таква врста џентлменског договора постоји са Србима у Црној Гори, али и другим Србима у региону.

Вучић је нагласио да има питање за које нико нема одговор и да ће га постављати стално међународној заједници.

  • Као и за Косово, Макрон ми је рекао у праву си, али…. Како је могуће да 25 одсто Албанаца у Северној Македонији буде конститутиван народ, има свој језик, председника скупштине, поттпредседника владе, а 28,7 одсто Срба у Црној Гори нема никога и нигде, и никаква права, рекао је он.

Вучић је истакао да је смисао неких, који говоре да није важно да ли ћеш се изјашњавати као Србин или нешто друго, не би ли се смањио број Срба на попису 2021.

  • Ја сам се тих трикова нагледао. Политички сам ветеран. Нико није побеђивао са таквом разликом као ја. У првом кругу, када увек мањи број гласача излази, на председничким изборима сам добио више него Зоран Милановић и Колинда Грабар Китаровић на овим изборима заједно, истакао је он.

Подсетимо, председник Србије, Александар Вучић, након пријема деце српске националности из Хрватске, честитао је Божићне празнике патријарху српском Иринеју, свим верницима Српске цркве, посебно народу и епископима у Црној Гори, као и епископима у земљи и широм света.

“Желим свима да најрадоснији хришћански празник проведу у здрављу и весељу са својим породицама и желим вам добру и успешну нову годину у којој очекујем још већи економски раст”, рекао је Вучић.

(Курир.рс)