Регион

СРПСКИ АМБАСАДОР ОДБИО ПРОТЕСТНУ НОТУ У ПОДГОРИЦИ: Позван у црногорско министарство због паљења заставе у Београду

Foto: Beta/Emil Vas

Амбасадор Србије Владимир Божовиц́ сходно инструкцији Министарства спољних послова Републике Србије, одбио да прими протестну ноту Министарства вањских послова Црне Горе.

Божовиц́ је позван данас на разговор у Министарство вањских послова у циљу уручења протестне ноте поводом недавних дешавања испред просторија Амбасаде Црне Горе у Београду и синоц́њег покушаја паљења црногорске заставе.

Како је саопштено из МВП, генерални секретар Миодраг Канкараш уложио је протест Министарства вањских послова Црне Горе најоштрије осуђујуц́и вишеструке покушаје паљења црногорске заставе и насртаја на просторије Амбасаде, при чему су изостале реакције државних званичника Републике Србије.

“Појединим иступима јавних личности у претходном периоду доводи се у опасност безбједност наших дипломата“, нагласио је Канкараш.

Он је истакао очекивање да ц́е званични Београд одмах реаговати у складу са Бечком конвенцијом о дипломатским односима у циљу обезбјеђења неповредивости просторија Амбасаде Црне Горе у Републици Србији, као и неповредивости државног знамења Црне Горе.

Канкараш тврди да су неконтролисани протести испред просторија Амбасаде Црне Горе у Београду, нецивилизацијско понашање учесника протеста и покушај паљења државне заставе Црне Горе, у супротности са начелима добросусједских односа двије пријатељске државе и начелима међународног права о обезбјеђивању несметаног и безбједног функционисања дипломатско-конзуларног представништва у земљи пријема.

Амбасадор Божовиц́ осудио је паљење заставе као непримјерен чин, наглашавајуц́и да он ни у ком случају не одражава званичан став ни државе Србије нити њених грађана.

„Република Србија осуђује гађање и покушај спаљивања црногорске заставе, што ц́е данас званично саопштити и Министарство спољних послова“, рекао је амбасадор, пренијевши „жаљење министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачиц́а због наведеног акта“.

(Курир.рс/Спутњик)