Друштво

ПРЕМИНУО ЧУВЕНИ ПОПАРА ИЗ СРЕЋНИХ ЉУДИ: Зоран Ранкић умро у старачком дому у 84. години

Foto: Privatna Arhiva

Познати српски глумац и књижевник Зоран Ранкић преминуо је у Београду, у 84. години, после дуже и тешке болести у старачком дому.

Био је најпознатији по улогама Николе Калабића у мини ТВ-серији „Последњи чин“ и Жарка Попаре у ТВ-серији „Срећни људи“, емитованим на ТВ Београд и РТС-у.

Ранкић је рођен у Дервенти (БиХ) 1935. године. Био је првак Београдског драмског позоришта, сатиричар, драмски писац, редитељ, афористичар и песник.

Остварио је 26 улога на филму и телевизији и више стотина на радију, а био је познат и по изванредним интерпретацијама поезије на бројним књижевним вечерима.

Био је члан Удружења драмских уметника Србије, Удружења књижевника Србије, Удружења драмских писаца Србије, Удружења књижевника Републике Српске и почасни члан Београдског афористичарског круга.

Позоришну каријеру започео је у Народном позоришту у Сарајеву, чији је био члан до 1960. године. У малом позоришту Сарајево био је од 1971. године, у Савременом позоришту Београд од 1961—1975. године, а у Београдском драмском позоришту од 1975—1999. године.

Прву телевизијску улогу добио је у филму „Сектор Д“ 1962. године, а наредне године појавио се у телевизијској серији „Шест свечаних позивница“.

Аутор је драмских дела “Калемегданци” и “Скретница”. “Калемегданци” су, у његовој режији постављени на сцени Београдског драмског позоришта. Зоран Ранкић је аутор збирки песама “Аорист” (1992.) и “Ексер” (2006). Објавио је и књиге афоризама: “Довиђења, како сте?” (1990, 1993); “Афоризми” (1999); “Балкански нервчик” (2005); “Овде киша, али и Србија” (2006) и „Код цара у подне“ (2012).

Афоризме је објављивао у дневним новинама и часописима “Рефлектор”, “Експрес Политика”, “Вечерње новости”, “Политика”, “Отаџбина”, “Кафане”… Више од 15 године био је стални сарадник “Ошишаног јежа”, у којем је објављивао афоризме у рубрици “Балкански нервчик”. У „Вечерњим новостима“ је осамдесетих година прошлог века, на страни „Ведра страна света“ имао сатиричну рубрику „Афоризми једног глумца“.

Зоран Ранкић је за књижевни рад добитник награда: “Браћа Ормаи” и “Јежева бодља”, „Ошишаног јежа“; “Радоје Домановић”, Удружења књижевника Србије; „Драгиша Кашиковић“, Издавачке куће „Српска реч“; „Златна значка“ Културно-просветне заједнице Србије и „Јован Хаџи-Костић“, „Вечерњих новости“.

Kurir/Tanjug