Друштво

ХРАМ СВЕТОГ САВЕ ГОТОВ НА ЈЕСЕН 2020! Срби после 125 година завршавају борбу за подизање споменика једном принцу, монаху и првом архиепископу српском Сави Немањићу!

Printscreen

Изградња највеће српске светиње коштала је више од 100 милиона евра. Само за прављење највећег мозаика од 17.000 квадрата потрошено 40 милиона евра * Чак 12.000 верника моћи ће да присуствује литургијама
Храм Светог Саве у Београду биће завршен на јесен 2020. године, када ће ова највећа православна богомоља бити и освештана, ексклузивно сазнаје Информер!

Тиме ће Срби, после 125 година, коначно окончати борбу за подизање грандиозног споменика принцу, монаху и првом архиепископу српском Сави Немањићу, који је пре осам векова својом упорношћу и истрајношћу успео да издејствује самосталност Српске православне цркве.

Три иконостаса

Викарни епископ и владика СПЦ Стефан Шарић, који је уједно и старешина Храма Светог Саве, каже да се радује завршетку радова на овој светињи, која ће по много чему бити јединствена.

  • Од Аја Софије па до данас, ми нисмо ни градили ни имали цркву ни налик овој. Храм Светог Саве дефинитивно је највећи верски објекат на Балкану и један од највећих на свету. Монументалан је и јединствен не само по висини већ и по томе што ће цео бити прекривен мозаицима. Биће и специфичан по томе што ће моћи да прими чак 12.000 верника. Рецимо, једна од најпознатијих цркава у Русији, Црква Христа Спаса у Москви прима 8.000 верника – прича владика Стефан.

Он наводи да је већина радова завршена, али да на Храму има још посла.

  • Конкретно, остало је да се заврши око 35 одсто мозаика. На њему ради руски уметник Николај Александович Мухин са сарадницима. Треба да се поставе и три иконостаса, један велики и два мала. Пројекти за њих постоје и остало је да се изабере извођач. Потребно је бар шест месеци да се они израде. Такође, видео-надзор, као и расвета нису још урађени. Мора да се постави чак 218 полијелеја (лустера), што није мали посао. Међутим, све ћемо то урадити сигурно до септембра наредне године – прича он.

Ништа без Путина

Владика Стефан каже да је Храм Светог Саве доста коштао, али нимало више него што нас је, у нематеријалном смислу, Свети Сава задужио.

  • За српски народ, све православце, а и за мене лично овај Храм представља пуно јер ми њиме враћамо дуг Светом Сави, пошто ми без њега не бисмо били ово што јесмо. Тешко је рећи колико нас је изградња Храма коштала, од покретања идеје 1895. да се он подигне, преко постављања његових темеља 1935, па рушења, поновног подизања… Оно што је извесно јесте да нас само мозаик кошта 40 милиона евра, да смо у унутрашње радове уложили 10 милиона, а за подизање саме цркве сигурно још 50 милиона. Дакле, зна се за 100 милиона евра. У њега је држава уложила 40 милиона евра, Русија 10 милиона евра, а остало су донације. Највећа појединачна донација за изградњу Храма износила је 650.000 аустралијских долара (око 400.000 евра) и дао ју је један наш човек из Аустралије – прича владика.

Он наводи да и Русима, посебно председнику Владимиру Путину, овај Храм доста значи, тако да ће он сигурно присуствовати његовом освећењу на јесен идуће године.

  • Подршка српског народа Путину је у појединим моментима доста значила, сетите се само његове посете “Маракани”, кад му је цео стадион скандирао. То је баш одјекнуло у свету. У једном тренутку разговарао је са патријархом Иринејом, када се повела прича и о изградњи Храма Светог Саве. Патријарх му је тада рекао да се, када је овај проблем у питању, узда у Бога, државу и мајку Русију. После тога је и наша држава почела да посвећује пажњу изградњи Храма, али и Русија – каже владика.

Информер