Друштво

НАЈМИСТЕРИОЗНИЈА ШУМА У СРБИЈИ! Дрвосече на Руднику ЧУВАЈУ СПОМЕНИКЕ несрећног Стојана и његове породице!

Pixabay

Посао дрвосече није ни мало лак, сваки одлазак у шуму за ове људе представља ризик, јер никад се не зна где ће дрво да падне.
Међутим, у једном делу шуме између села Војковци и планине Рудник никада се није десило ништа лоше, а овдашњи мештани имају и објашњење зашто.

  • Овде је шума која се простире на око сто хектара и нема у близини куће сигурно шест километара, има само путева којима пролазимо да превеземо дрва. Усред шуме налазе се два споменика на којима је само крст урезан, који су вероватно још из времена Турака, и један мали споменик који је прекрило лишће. Ту су по причама старијих мештана земни остаци Стојана и Стојанке и њиховог детета, који су према нашим претпоставкама негде у близини и живели. Сваки пут када прођемо поред тих споменика ми се зауставимо и проверимо да ли је све у реду јер постоји веровање да нас они штите – причају дрвосече и додају да се никада у овом делу шуме није десила никаква повреда или незгода.

Иако не смеју да пале свеће мајстори за дрво су изрезали од дрвета мало обележје налик фењеру, такође су оградили прушћем и моткама плац око споменика.

  • Потез шуме где су споменици назван је Стојановци, по њима. Око споменика и непосредно у близини нема дрвећа, нити растиња као што га има мало даље. Тај део где су споменици је чист као да неко свакога дана долази и одржава, расте само трава коју у јесен прекрије лишће – кажу они.

Информер.рс/Топ прес