Друштво

ШЕФ ГИНЕКОЛОГИЈЕ ПРОДАВАО БЕБЕ ИЗ СРБИЈЕ: Новорођенче дао за луx ауто! Под истрагом и куповина бебе у Приштини 1986.

Pixabay

Удружење несталих беба Београда поднело је две кривичне пријаве Тужилаштву за организовани криминал против чланова организоване криминалне групе састављене од лекара и државних службеника, на чијем челу је један гинеколог, због трговине људима.

У интересу истраге не могу да кажем о ком граду у Србији је реч, нити да наведем имена пријављених, али то су довољни докази да крађа беба и даље постоји, рекла је Милена Јанковић, председница овог Удружења. Како је за Новости потврдила након конференције за новинаре, организоване поводом предлога тзв. Закона о несталим бебама, пре две недеље њеном удружењу јавио се млађи човек.

  • Он је био у друштву двадесетак људи када је један од окупљених испричао како је са лекаром, некадашњим начелником гинекологије у том месту, који сада има приватну ординацију, договарао куповину новорођенчета. Човек живи у иностранству. Лекар је понудио да набави бебу и обезбеди документа, да би нови “родитељ” могао легално да је изведе из земље. На питање колико то кошта, гинеколог му је рекао: “Претходни клијент ми је купио ауто.” Испред ординације је стајао аутомобил вредан око 50.000 евра – рекла је Јанковићева. Тужилаштву за организовани криминал поднели су кривичну пријаву и писмену изјаву овог човека, који је расположен да сведочи.

Према речима Јанковићеве, њено удружење поднело је и десетак кривичних пријава вишим тужилаштвима против конкретних породица, за које, како кажу, имају доказе да су купили децу. – Поднели смо пријаву и словеначком тужилаштву, па је љубљанска полиција спровела истрагу против једног брачног пара, а у истрагу су се укључили и српски органи гоњења. Реч је о пару из Словеније, који је 1986. године ступио преко београдског центра за социјални рад у контакт са приштинским центром, ради куповине бебе. Отпутовали су на Косово и тамо им је у породилишту у Приштини обезбеђена девојчица. Речено им је да је мајка студенткиња оставила дете – каже Јанковић.

Наводно су два-три дана провели у једном хотелу, у ком су иначе одседали будући родитељи који су на Косову куповали своје “наследнике”, док су сачекали папире. Девојчица је са фалсификованом документацијом да је рођена у Словенији и да су јој то биолошки родитељи, одведена у Љубљану. Родитељи су словеначким органима, према речима Јанковићеве, признали све.

Четири родитељска удружења организовала су скуп на ком су јавност упознали са примедбама на предлог Закона о утврђивању чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Србији.

Удружења родитеља несталих беба Војводине, Србије, “Београдска група” и Удружење родитеља несталих беба Београда тражили су да се овај закон повуче из скупштинске процедуре и да се формира нова радна група, која ће сачинити нов предлог којим ће родитељи бити задовољни. Уколико се Закон о несталим бебама не повуче из скупштинске процедуре, родитељи ће, како тврде, блокадом скупштине спречити гласање. Највећа замерка им је то што закон нуди накнаде до 10.000 евра, а не истину о судбини њихове деце.

Курир.рс/Вечерње новости