Свет

АМЕРИ ЋЕ ПОЛУДЕТИ ЗБОГ НОВОГ РУСКОГ РАДАРА: За њега не постоје невидљиви авиони, сними их са 3.000 километара! (ВИДЕО)

Pixabay

Нови ОТХ радар Ваздушно-космичких снага Русије „Контејнер“, који је у недељу почео са радом у Мордовији, може да детектује „невидљиве“ авионе на удаљености од 3.000 км, изјавио је главни конструктор радарске станице Михаил Петров.

„Авиони направљени уз помоц́ стелт технологије за нас нису невидљиви: ми их свеједно видимо, пратимо и налазимо на границама од око 3.000 километара“, истакао је Петров.

Петров је објаснио да пријемна антена нове радарске станице детектује сигнал који се врац́а из Европе, земаља Персијског залива, Кине, Казахстана и тако даље. Сигнал се емитује из центра за емитовање на неколико десетина километара од радара. Нова станица примењује принцип одбијања сигнала од јоносфере.

„У свету такве станице не постоје. Сједињене Америчке Државе, Велика Британија, Француска развијају таква средства, а Кина активно ради на томе. Постоје модели у Аустралији. Али таква структура, са тако моц́ним софтверским и алгоритамским комплексом, таквих средстава нема на свету“, навео је главни конструктор.

(Курир.рс/Спутњик Србија