Друштво

ПОЗНАТИ МЕТЕОРОЛОГ ОБЈАВИО ДЕТАЉНУ ВРЕМЕНСКУ ПРОГНОЗУ ЗА ПРВУ ПОЛОВИНУ ЈАНУАРА: Најавио и право зимско време, а ево и када

Pixabay

Ово је детаљна временска прогноза за почетак јануара

Метеорог Марко Чубило је на свом Фејсбук профилу најавио какво нас време очекује до 10. јануара.

  • Почетак 2022. доноси све само не зимски угођај. Температуре су екстремно високе и крећу се од +10 до +17, а понегде на сунцу достижу и око +20 степени Целзијуса! То су вредности које су типичне за крај априла или чак почетак маја. Овако топло веме условљено је јаком циклоналном активношћу која захвата северозападне пределе Европе у чијој се предњој (топлој) страни ка великом делу Европе преемшта ваздух, субтропског, порекла – написао је Чубрило и додао:
  • Овако топло време ће потрајати још неколико дана где ће само ноћни минимуми колико-толико бити у складу са календаром, док ће дневни максимуми бити пролећни.

Он наводи и да се у четвртак рачуна на премештање хладног фронта који ће донети наоблачење, окретање ветра на северозападни смер и захлађење које температуру враћа у оквире просека.

  • Падавине ће вероватно бити фронталне и пролазне, у низијама ће бити углавном кише, а пред крај падавина је на кратко могућ пролазан снег, сок се у пределима преко 700 мнв очекује од два до осам центиметара снега. У четвртак дневни максимум од +1 до +8, што је значајно захлађење, али само у поређењу са екстрмно високим температурама које се очекују ових дана – најављује метеоролог.

Према његовим речима уколико се синоптика буде овако развијала предели преко 700 метара надморске висине имају лепе шансе да Божић дочекају у зимском амбијенту без обзира на ове високе температуре које владају ових дана.

  • После 7. јануара се рачуна на период умерено хладног времена уз могуће повремене падавине, јутарње мразеве и дневне максимуме од +1 до +6 степени Целзијуса. Око 10. па према средини месеца модели тренутно имају сигнал за могуће грађење антициклона у ширем простору од западне Русије, преко Скандинавије до Велике Британије чиме би се по источној перифеирји тог антициклона покренуо хладан ваздух,а Средоземље би могло реаговати циклогенезом. То би био заокрет ка правом зимском времену, али обзиром да је то далек период ово је тек сигнал који треба пратити. Наредних дана право јануарско пролеће, а од среде увече стиже промена и враћање нормалних температурних одлика.

Курир.рс