Друштво

ДР ШЕКЛЕР ОТКРИВА ГДЕ СУ НАЈВЕЋА ЖАРИШТА КОРОНЕ: Ја сам за увођење КОВИД ПРОПУСНИЦА, не бих укидао мере

Foto: Printscreen/TV Prva

Основна жаришта корона вируса тренутно су препуни стадиони и журке на којима се појављује велики број људи без маске, рекао је данас вирусолог др Миланко Шеклер.

Наиме, како Шеклер каже важно је да се наставници у школама вакцинишу и то пре свега због сопствене безбедности.

  • Ти људи који раде у просвети, а који нису вакцинисани угрожавају сопствено здравље и живот. Они се сада налазе у ситуацији да релативно лако могу да се инфицирају од деце – рекао је Шеклер.

Он је такође истакао и да не мисли да су школе, у овом тренутку, жариште корона вируса.

  • По мени за сада то нису школе, главна жаришта и места где се шири вирус јесу препуне спортске сале без икаквих епидемиолошких мера. Када видите нека велика весеља, испраћаје у војску или друге прославе приватног типа, а да дође гомила људи, од којих нико не носи маске, а да се онда појаве снимци по интернету и онда то доводи до ината људи, па кажу “Ето, деца иду у школу, треба да носе маску, а нико не носи маску ни на утакмницама, ни на прославама, ни познате личности, а зашто бих морао ја, терет да буде на обичном, малом човеку”. То не сме да се догоди, закон мора да буде исти за све – казао је Шеклер.

Он додаје да “не можемо да правимо панику по потреби” – истиче да све време мора да се говори о мерама и да се оне поштују.

Мере, подсећа, изузев померања радног времена угоститељских објеката, никада нису укинуте.

  • То су маске и дистанца и попуњеност капацитета. Не бих ја укидао ништа од мера, него бих увео ковид пропуснице – ко је вакцинисан или тестиран да може да уђе било где. То је једина мера која треба сада да се спроводи и да се апсолутно поштује – закључује др Шеклер.

(Курир.рс/РТС)