Друштво

ЕПИЛОГ СКАНДАЛА У НОВОМ ПАЗАРУ: Ево колика КАЗНА прети учитељици која је ђацима пустила бошњачку химну!

Foto: Printscreen/Facebook

Адела Мелајац Карахметовић, учитељица ОШ “Рифат Бурџовић Тршо” у Новом Пазару, која је 1. септембра уместо химне “Боже правде” у школи пустила такозвану бошњачку химну, саслушана је јуче пре подне у Полицијској управи Нови Пазар.

Она је након давања изјаве отишла кући, записник ће бити прослеђен надлежном тужилаштву, а учитељица би иако званично није саопштено за које се кривично дело терети, како Курир несванично сазнаје, због незапамћеног скандала, потенцијално могла да одговора за изазивање националне, расне и верске мржње и нетрпељивости за које је запрећена и затворска казна!

  • Записник са информативног разговора ће бити прослеђен надлежном тужиоцу који ће даље одлучити да ли ће против ње бити поднета кривична пријава. Због велике узнемирености јавности, она би могла да се терети за кривично дело изазивање националне, расне и верске мржње и нетрпељивости за које прети и затворска казна – прича за Курир добро упућени извор из Новог Пазара.

Иначе, према члану 317 Кривичног законика, онај “ко изазива или распирује националну, расну или верску мржњу, или нетрпељивост међу народима или етничким заједницама које живе у Србији, казниће се затвором од шест месеци до пет година”, а ево шта кажу и остали ставови овог члана.

Кривични законик, члан 317

(1) Ко изазива или распирује националну, расну или верску мржњу, или нетрпељивост међу народима или етничким заједницама које живе у Србији, казниће се затвором од шест месеци до пет година

(2) Ако је дело из става 1. овог члана учињено принудом, злостављањем, угрожавањем сигурности, излагањем порузи националних, етничких или верских симбола, оштећењем туђих ствари, скрнављењем споменика, спомен-обележја или гробова, учинилац ће се казнити затвором од једне до осам година.

(3) Ко дело из ст. 1. и 2. овог члана врши злоупотребом положаја или овлашћења или ако је услед тих дела дошло до нереда, насиља или других тешких последица за заједнички живот народа, националних мањина или етничких група које живе у Србији, казниће се за дело из става 1. затвором од једне до осам година, а за дело из става 2. затвором од две до десет година.

Курир.рс