Друштво

Ситуација није добра, делта сој се брзо шири и веома је агресиван! Јавља се симптом који се раније није испољавао! Видео

Др Јелена Беговић, директорка Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство је гостујући у Београдској хроници навела да је делта сој јако брзо ушао у популацију и истиснуо све досадашње сојеве

“Делта сој је почео да преузима примат у свим земљама, на глобалном нивоу преко 50 одсто случајева, сада и много више припада делта соју. Јако је брзо ушао у популацију и истиснуо све досадашње сојеве. Оно што је његова главна разлика у односу на досадашње сојеве је чињеница да се страшно брзо шири. На почетку пандемије једна особа је могла да зарази две, сада је делта сој довео до тога да један човек може да зарази осам до девет људи”, објашњава др Јелена Беговић за РТС.

Такође наводи да је тренутна епидемиолошка ситуација у Србији очекивана јер се налазимо у пандемији која траје, која је врло интезивна и која ће трајати.

“Имам осећај да су овог лета сви одахнули, они који су вакцинисани рекли су – сад можемо себи да дамо одушка, они који нису вакцинисани такође су себи дали одушка. Ми смо можда раније кренули на море, раније су кренуле журке, топло време је кренуло већ у јуну. Људи су изашли на улице, доста њих је скинуло маску, доста њих се опустило у свом понашању, а појавио се сој који је јако агресиван, у смислу да се јако брзо шири. Сада имамо једну јако лошу ситуацију и изгледа да су млади дошли на удар”, истиче Беговићева.

ртс