Друштво

ТРОСТРУКИ МУТАНТ ИМА ЈЕДНУ ВЕОМА ОПАСНУ ОСОБИНУ! Упозорење Ане Глигић!

printscreen TV Prva

Ламбда варијанта вируса корона, са три мутације на спајк-протеину, због којих је и заразнија, и отпорнија на антитела, откривена је до сада у 30 држава.
Пре или касније, како, за “Новости”, каже вирусолошкиња др Ана Глигић, можемо да је очекујемо и у Србији. Некадашња шефица Националне референтне лабораторије за вариолу и друге вирусе, ипак, не дели пројекције већине епидемиолога у држави да би корона могла да удари јаче него до сада.

Напротив, на основу вишедеценијског вирусолошког искуства, уверена је да корона, ипак, слаби, мада, не оном брзином са којом се могло рачунати и да овај четврти талас неће досегнути размере претходног, када смо регистровали и до готово 8.000 инфицираних за дан.

Нова глобална претња

У уторак је вирус потврђен код 792 особе, троје је умрло, а број пацијената у болницама већи је за 30 него дан раније. Нови, троструки мутант, свакако је нова глобална претња, али се још не знају његове могуће размере. Светска здравствена организација (СЗО) ову мутацију прогласила је “варијантом која се испитује”, али јапански научници који су управи завршили студију сматрају да ламбда испуњава све услове да буде проглашена за “забрињавајућу варијанту”.

  • Као што је било и са другим сојевима, може се очекивати да и ову мутантну варијанту откријемо не код првог који је донесе, него када већ буде у популацији – каже др Глигић.
  • Зато је најважнији утисак са терена: чим видите промене у клиничкој слици и брзини преношења, знајте да се инкорпорирало нешто ново. Ниједан сој не може да се локализује.

Према сазнањима до којих су дошли научници у Јапану, једна мутација на шиљку протеина ламбда варијанте, која је иначе откривена пре годину дана у Перуу, има за последицу да антитела слабије могу да неутрализују вирус. То значи да је смањена отпорност вакцинисаних и оних који су преболели ковид 19. Остале две мутације доводе до тога да се људи лакше заразе ламбда варијантом.

Вакцине раде

  • Ни после годину и по од почетка пандемије још нисмо сложили мозаик и има још тога што не знамо о корони, али је мени податак да је 90 одсто оболелих од ковида на болничком лечењу невакцинисано довољан да знам да вакцине “раде” – каже др Глигић.
  • Ако пребројимо заражене од почетка епидемије, и 50,2 одсто одраслих који су примили бар једну дозу, то је висок колективни имунитет на корону. Делта сој производи ипак лакшу клиничку слику, што је знак да вирус слаби, али има већу преносивост. Већина оболелих сада има клиничку слику сличну прехлади, и то је, уз чињеницу да се теже форме болести развијају само код невакцинисаних знак да нам није потребна трећа доза вакцине. Треба порадити на томе да се што више људи вакцинише са прве две.

новости