Друштво

КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ ЗБОГ ХАОСА НА ВРАЧАРУ: Инвеститор ће морати да обештети станаре због рушења зграде!

Поводом урушавања дела стамбене зграде у Видовданској улици на Врачару у петак, до чега је дошло због ископавања на плацу поред те зграде, заменик градоначелника Београда Горан Весић саопштио је да је грађевинска инспекција поднела кривичне пријаве против инвеститора, надзорног органа и извођача радова и додао да су многи дали изјаве, а да ће тужилаштво утврди ко је одговоран.

Он је за Тањуг ТВ навео да ће данас поново бити одржан састанак на којем ће се размотрити трајно решавање стамбеног проблема станара из Видовданске улице. Како каже, постоје два начина да се станарима надокнади материјална штета. Један је да то уради инвеститор, који ће, каже, имати кратак рок да се о томе изјасни. Други начин је да то учини Град и затим да наплати од инвестотора тако што ће му у судском поступку одузети плац на ком је почело копање.

  • Град Београд и општина Врачар ће трајно решити њихов проблем и неће се поновити ситуација из 2008. године, када се на сличан начин обрушила зграда у Дубљанској улици, а тим људима до данас није решено стамбено питање – рекао је Весић.

Навео је да су станари из Видовданске смештени у хотелу “Славија”, али да ће им ускоро бити изнајмљени станови, што ће, каже, морати да плати инвеститор. Он је најавио и да ће Град Београд упутити Влади Србије предлог да се хитно измени Закон о планирању и изградњи и да се уведе обавеза инвеститора да има полису осигурања за евентуалне штете трећем лицима током изградње.

Иначе, по налогу грађевинских инспектора, током викенда је почело затрпавање ископа и санирање темељне јаме дубоке шест метара на градилишту поред урушене зграде у Видовданској. Након што буде урађен пројекат санације биће позната и судбина урушене зграде.

Курир.рс