Друштво

АКО ВОЗИТЕ ПОД ДЕЈСТВОМ АЛКОХОЛА АУТОМОБИЛ УНИШТЕ ПРЕД ВАМА! Вујанић: Увести казну трајног одузимања возила и дозвола!

Професор Саобраћајног факултета у пензији Милан Вујанић заложио се да се у Србији законодавство промени и да се, за посебне саобраћајне прекршаје, уведу санкције трајног одузимање возила и возачке дозволе са забраном поновног полагања
Гостујући у Уранку телевизије К1, Вујанић је рекао да би трајно одузимање права на управљање возилом био значајан удар на основу српског менталитета.

Навео је да у Канади и САД постоји пракса трајног одузимања возила за одређене прекршаје, од оног ко је користио возило, чак и ако није власник, а он своје власничке односе да регулише са власником.

“Канадски систем је да ако имате забрану управљања, а пронађу вас да управљате под дејством алкохола, онда возило униште пред вама. А имате право на ту металну коцку кад прође машину за пресовање возила”, рекао је он.

Навео је да је амерички метод да се тако одузето возило продаје на јавно лицитацији, а новац иде у фонд за безбедност.

“Таква пракса делује на власнике возила да воде више рачуна и не чине прекршаје”, рекао је он.

Због наглог пада температуре и кише, Вујанић је апеловао на возаче да се наоружају стрпљењем и да никог не угрозе зато што им се негде жури.

“Кад год је у питању киша, то је знатно лошије за вожње због кочења које је компликованије, а киша смањују прегледност и видљивост, и возачи нервознијхи јер је све спорије”, навео је он.

тањуг