Друштво

ЕВО КАДА ИМА НАЈВИШЕ ЗАРАЖЕНИХ ОД ВИРУСА ЗАПАДНОГ НИЛА! Др Ракић открива да ли у Београду има потврђених случајева

Pixabay

Комарци заражени вирусом Западног Нила откривени су у Београду, али до сада нема оболелих грађана, потврдила је за РТС Виолета Ракић, епидемиолог, Института за јавно здравље “Милан Јовановић Батут”

  • Најчешће се обољења од овог вируса региструју у другој половини јула и у августу – рекла је Ракићева и додала да је ово један од начина да се скрене пажња грађанима како да се заштите.

Према њеним речима, мере заштите су општепознате.

  • Избегавање свих подручја где је активност комараца појачана, шуме, реке, мочваре, поготово увече и у зору. Потребно је користити ширу одећу, а да на откривеним деловима тела користимо заштиту у виду крема – навела је Ракићева.

Навела је да обољење протиче код великог броја људи без симптома и то у 80 одсто случајева, међутим код 20 одсто могу да се појаве симптоми у виду температуре, умора, замора, осипа.

  • У мање од један одсто могу да се појаве озбиљни симптоми болести попут менингитиса енцефалитиса, наглог губитка свести, кома, и то су стања која захтевају хоспитализацију – истакла је епидемиолошкиња.

Напомиње да је од 2012. до до 2020. године регистровано више од 1.000 случајева, као и да 2020. није било регистрованих случајева, као ни ове године до овог тренутка.

Ако грађани примете велики број комараца могу да пријаве Градској чистоћи.

информер