Друштво

БИЋЕМО БЛИЗУ РЕШЕЊА КАДА НЕ БУДЕ БИЛО ФАТАЛНИХ ИСХОДА! Др Тиодоровић о четвртом таласу: Прави испит нас чека на јесен!

Printscreen

Делта сој корона вируса појавио се у Индији у октобру 2020. године и од тада се проширио у више од 80 држава света. По симптомима подсећа на грип, кашаљ је ређи, праћен главобољом, цурењем носа и температуром. Овај сој вируса је 60 одсто заразнији, највише се заражавају млади

  • Овај сој се разликује по томе што недостаје веома важан симптом, губитак мириса и укуса, а пошто се запаљење грла брже развија присутан је упоран кашаљ. Ми не морамо да имамо Индијце који ће доћи код нас, доћи ће неко ко је био у контакту са њима. Оно што је важно јесте да знамо ко нам долази. Ми имамо мањи број позитивних захваљујући вакцинацији – каже др Тиодоровић и наводи да треба бити свестан да ћемо имати много мање посла са овим мутантом.

Он је навео и да је вакцинација и даље најважнија када је у питању корона.

  • Близу решења бићемо онда када не будемо имали људе који завршавају фатално – упозорава Бранислав Тиодоровић.
  • Већ постоје докази и званично објављени у студијама да практично свака вакцина штити и од ово делта соја, тог мутанта, како смо га раније звали индијски сој- наводи даље Тиодоровић.

Епидемиолог Тиодоровић наглашава да је важно наставити са процесом вакцинације, поготово што је сада време када има мање заражених.

  • У јесен почиње и школа и почињу да раде велике фирме и то ће бити велики тест, да ли смо све урадили што смо могли – истакао је доктор Бранислав Тиодоровић.

Он је објаснио и која је разлика из ситуације са почетка ове године са оном која може да нас задеси.

  • Старији су били обухваћени вакцинацијом, али млађи не и сада имате истуацију да је вирус међу младима у радно спосовном становништву, Вирус може да преживи само у људском телу и сада се појављују у онима који нису вакцинисани. Ми на инфективним клиникама немамо људе који су вакцинисани – нагласио је Тиодоровић.

Ипак, угледни професор је имао речи критике.

  • Светска здравствена организација је у почетку направила промашај да су млади заштићени. Сада смо видели да није тачно. Питам младе, који ће ићи на Егзит, да ли је боље бити вакцинисан и ићи сваки дан на Егзит, или сваки трећи дан радити тестове – нагласио је професор Тиодоровић.

информер