Хроника

ЧИКА С. ИЗ ПЕТНИЦЕ ПРИВЕДЕН: 5 девојака га пријавило за злостављање, ево шта сада следи

MUP

Истраживачки центар Петница већ неколико дана се налази усред скандала након што је пет полазница испричало да су од извесног Б. С. наводно доживеле најстрашније облике понижавања и злостављања. У међувремену, откривени су и нови детаљи.

Новинарка Јована Глигоријевић, која је била ауторка текста о стварима које су се годинама дешавале у петници, рекла је за ТВ Прву да је осумњичени Б. С. приведен.

  • Осумњичени је приведен и сада је битно да видимо у ком ће ово правцу ићи – рекла је Глигоријевић и додала:
  • Најважније је да сада медији ово оставе и да препустимо органима, да видимо да ли има жртава чији случајеви нису застарели и можда су спремне да уђу у овај поступак, који јесте мучан и тежак. Оне треба да седе у истој судници с њим, има жена и које су се касније јавиле, оне су одбијале као предавачи да оду у Петницу из страха да ће га видети. Онда замислите како то изгледа, суђење не траје једно поподне – рекла је она.

Глигоријевићева каже да су девојке након што је све изашло у јавност коначно после толико времена осетиле ослобођење.

  • Волела бих да кажем да су жене говориле и обраћале се на праве адресе, оне су биле деца када им се све то догодило. Нажалост, нико их није честито саслушао у том периоду. И тек када су све истрпеле одлучују да изађу у јавност повучене претходним дешавањима која се догађају у Србији. Оне се сада коначно осећају ослобођено. Морам да кажем да сам, тек после њиховог признања, неким девојкама први пут чула праву боју гласа, без дрхтања – рекла је Глигоријевић.

Како каже, огроман део станице чине људи који су желели да помогну. И да, када је реч о оној слици Петнице коју смо сви имали пре овог случаја, да сада постоји шанса да она оздрави и ипак опстане.

  • То се дешава свуда, постоји и у школама… Ми нисмо сада у таласу злостављања деце, ми смо усред таласа проговарања жртава о свим тим дешавањима која се дешавају годинама. Постали смо освешћенији као друштво од, ја бх рекла, изласка Марије Лукић у јавност – рекла је она и додала да се јавља све већи број девојака.

Како је Глигоријевић навела, све жртве су анонимне, нико не покушава да скрене пажњу на себе, већ да неко из управе каже – јесте, пријављивале су.

Први корак било је покретање предистраге, саслушани су и бивши и садашњи директор.

  • Њих двојица су мало били и у раскораку у тврдњама, али је сада најбитније да су испитани и они и сведоци – рекла је она.

(Курир.рс/ТВ Прва)