Друштво

Ђерлек: Очекује позитивну оцену за вакцинацију деце 12-15 година

Foto: Printscreen TV Pink

Државни секретар Министарства здравља др Мирсад Ðерлек изјавио је да очекује да ће комисија Агенције за лекове и медицинска средства дати позитивну оцену за вакцинацију деце од 12 до 15 година против корона вируса, као и да ће вакцина вероватно прво бити препоручена деци која болују од хроничних болести.
Ðерлек је за РТС истакао да је Агенција за лекове и медицинска средства Србије једна од најригорознијих агенција у свету по питању дозволе и навео да је комисија састављена од изузетно квалитетних стручњака који су се усавршавали широм света.

“Очекујем да ће дати позитивно светло и сертификат који ће дати употребу ”Фајзерове” вакцине за децу од 12 до 15 година”, рекао је Ðерлек.

Истакао је да су и америчка агенција ФДА, као и европска агенција ЕМА већ дале сагласност за употребу “Фајзерове” вакцине код деце тог узраста.

“Очекујемо од педијатара да ће имати значајну улогу у препоруци, а с обзиром да се ради о малолетној деци наравно да су родитељи ти који ће одлучивати о својој деци”, додао је Ðерлек.

Када је реч о броју вакцинисаних у Србији, Ðерлек наглашава да је реално очекивати да се оствари циљ који је планиран, а то је 50 одсто вакцинисаних до краја јуна.

“Ми са пресеком од синоћ у 22 сата имамо 2.643.000 првих доза, што је 48 одсто, других доза 2.268.000, неких 37 одсто. Ако наставимо оваквим темпом мислим да ћемо остварити циљ и да ћемо имати мирније лето”, рекао је Ðерлек.

Указао је да је наредни циљ да до јесени буде 60-70 одсто вакцинисаних како бисмо имали што мирнију јесен.

тањуг