Друштво

ПЕЛЦОВАЊЕ: Деца старија од 12 година добијаће вакцину уз сагласност родитеља

Foto: ZC Vranje

Агенција за лекове и медицинска средства (АЛИМС) за неколико дана одобриће употребу Фајзер вакцине и за децу од 12 до 15 година, а за њихово пелцовање биће потребна сагласност родитеља или старатеља.

Павле Зелић из АЛИМС казао је да стручњаци те агенције и више универзитета ригорозно проверавају сваки достављени доказ и да ће Агенција за неколико дана дати одобрење, какво је у децембру дала за вакцинацију младих од 16 до 18 година.

  • Реч је о варијацији, допуни дозволе, за давање Фајзер вакцина популацији од 12 до 15 година. Ти млади биће вакцинисани уз сагласност родитеља, односно старатеља – казао је Зелић на К1, а пренео Тањуг.

Епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић, члан кризног штаба казао је за Курир да деца старија од 12 година свакако треба да се вакцинишу јер је Фајзеровово цепиво поуздано и безбедно и за тај узраст, а што су званично одобриле и ФДА (Америчка агенција за храну и лекове) и ЕМА (Европска агенција за лекове).

  • Верујем да ће убрзо и наши стручњаци из АЛИМС то потврдити. Уз обавезну процену стања детета, а што ради педијатар, предност при вакцинацији треба дати онима која имају хорничне болести и оштећења здравствениг система у било ком смислу јер ковид то може додатно погоршати и могу имати теже клиничке слике – навео је проф. Тиодоровић и додао да се и од деце од 12 година па навише очекују уобичајене поствакцинале реакције – бол на месту убода и евентуални благи пораст темпрератре, али никакве последице, па ни наводни стерилитет што је “објашњено у више научних студија и референтних установа”.

Студија

Кинеска на испитивању за децу од три године

Кинеска “Синофарм” вакцина је, као је истакао Зелић, у испитивањима за узраст од три до 17 година. Проф. Тиодоровић истиче да је реч о студији, која мора да добије научну потврду.

  • Студије на тако малој деци не могу баш тако брзо да се одраде, оне су много озбиљније. Србија ће свакако сачекати да валидност вакцине на млађој деци потврде ФДА и ЕМА – казао је Тиодоровић.

Он је нагласио и да је важан аспект то што су деца често асимптоматсмки преносиоци вируса, па би се проширивањем вакцинације на старије од 12 година додатно смањила могућност заражавања старијих, чији је имунолошки одговор слабији, као и оних који не смеју да се вакцинишу, а и брже ишло ка колективном имунитету.

И др Оливера Остојић, начелница Дечје болнице у КБЦ “Др Драгиша Мишовић” истиче да вакцинација деце од 12 до 15 година има смисла, али да се мора сачекати одобрење АЛИМС.

  • Деца су резервоари инрфекције, а тинејџери, најчешће они од око 16 година, имају најтежи облик ковида 19. Добијају и мултисистемски имфламаторни синдром, долази до попуштања скоро свих органа – плућа, јетре, бубрега, дигестивног, коагулацијског система. Често имају повишен Д димер, али срећом још не тромбове. И зато треба да се имунизују, а вакцине су се показале као потпуно безбедне – казала је за Курир др Остојић и позвала родитеље малишана млађих од 12 година, који не могу да приме цепиво, да се вакцинишу и тако заштите своју децу.

У БРОЈКАМА

989 нежељених реакција од почетка вакцинације

9 тежих, алергијских реакција, без последица

198 новозаражених у поседња 24 сата

8 особа је преминуо

20 људи је на респираторима

Курир.рс