Политика

ДАНАС ИЗРИЦАЊЕ КОНАЧНЕ ПРЕСУДЕ КОМАНДАНТУ ВОЈСКЕ РС! Да суде по доказима и закону, Младића би морали да ослободе!

Printscreen

Син Дарко Младић и адвокат Бранко Лукић кажу да Хаг мора да ослободи генерала Ратка Младића ако суди по доказима. Какву год пресуду да изрекну хашки инквизитори, генерал Младић за већину Срба остаје херој
Хашки трибунал, ако суди према доказима и закону, данас мора да ослободи генерала Ратка Младића, или у најмању руку да наложи ново суђење! Ово тврде Дарко Младић, син генерала Младића, и адвокат Бранко Лукић, који заступа бившег команданта Војске Републике Српске.

Међутим, Хаг данас највероватније неће донети пресуду, већ политички проглас, па су много веће шансе да генерал буде ‘осуђен’! Изрицање коначне пресуде Младићу заказано је за данас у 15 сати, а генерал је у првостепеном поступку осуђен на доживотни затвор за наводне ратне злочине у БиХ.

Погрешна пресуда
Дарко Младић каже да се нада да ће жалбено веће Механизма за кривичне судове у Хагу уважити бројне аргументе одбране из жалбе на првостепену пресуду и да ће ослободити његовог оца.

  • Од жалбеног већа очекујем више професионалног интегритета. Ми смо у жалби показали на колико је све начина првостепено веће демонстрирало пристрасност, доказали смо извртање чињеница и убацивање ствари које уопште нису биле у оптужници, нити је дата прилика да се о њима расправља. По свим тим основима, одбрана је у жалби показала да је првостепено веће погрешно пресудило… – истиче Младић, додајући да путује у Хаг како би из посебне просторије пратио изрицање пресуде.

Чињенице

  • Ратко Младић је у новембру 2017. осуђен на доживотни затвор
  • И одбрана и тужилаштво изјавили су жалбе на ту судску одлуку
  • Судије могу да потврде пресуду, преиначе или је укину и наложе ново суђење
  • Младић је осуђен за 10 од укупно 11 тачака оптужнице
  • Мој отац ће бити у судници, као и правна саветница Пета Луис Багот. Ратко је инсистирао да лично буде у судници, без обзира на веома лоше здравствено стање. После пресуде имаћу сат времена да се видимо. Радујем се што ћу га коначно видети после скоро годину и по дана, јер нисмо имали прилике да уживо попричамо због короне. Каква год пресуда да буде, надам се да стрес неће бити превелики за њега – каже Дарко Младић.

Младићев адвокат Бранко Лукић, такође, очекује или ослобађање генерала или налог за понављање суђења.

  • Ако су заиста анализирали доказе одбране и ако су их погледали, онда очекујем ослобађајућу пресуду или, у најмању руку, наредбу за понављање суђења. Заиста немам дилему да ће првостепена пресуда бити промењена само ако су погледали наше доказе. Ако опет буде политика на сцени, онда неће ни бити донета пресуда, него политички проглас – упозорава Лукић.

Судска диверзија
Према његовим речима, првостепена пресуда полази од пресуђених чињеница из ранијих пресуда против Срба, у чијем доношењу су учествовале и судије из Младићевог првостепеног већа.

  • То је велика диверзија првостепеног већа. Судије су избегле да анализирају доказе које смо поднели. Одлучили су да доказе одбране уопште не гледају како не би морали да признају грешке у ранијим пресудама – истиче Лукић.

информер