Политика

МИСТЕРИЈА У ХАГУ! Дарко Младић: Сумњам да Ратку нешто дају, одједном му се поправило здравље!

Foto: Printscreen/ Youtube/ News Now

Веома је чудно да се то дешава неколико дана пре изрицања правоснажне пресуде и пре његовог изласка пред јавност. Исто је било и прошли пут, па је после неколико дана имао мождани удар, каже генералов син

Генералу Ратку Младићу, који је осуђен на доживотни затвор због геноцида и злочина против човечности над несрбима током рата у БиХ, сутра ће бити изречена правоснажна пресуда у Међународном суду у Хагу.

Његов син Дарко упозорава да се дешава нешто чудно, те да се Младићу здравствено стање нагло поправља последњих дана пред јавно изрицање пресуде, што је био случај и претходни пут, након чега је доживео мождани удар.

Дарко Младић је јуче у разговору за Курир изразио сумњу у медицинско поступање према његовом оцу.

  • Веома је чудно што се генералу Ратку Младићу здравствено стање необично поправља неколико дана пред изрицање другостепене пресуде и пред његов излазак пред јавност који ће цео свет моћи да гледа. Исто је било и претходни пут, пред изрицање првостепене пресуде, па му је неколико дана касније нагло био много горе и доживео је мождани удар. Све је то изузетно чудно. Не могу да тврдим да ли му нешто дају или не, али постоји сумња – рекао је Дарко за наш лист.

Истиче пак да Младић није нервозан пред изрицање пресуде.

  • Он је, иначе, увек када је најгоре најбољи, нема никакве нервозе код њега. Ето, како сам већ рекао, имам утисак да му је необично боље већ неколико дана. Тренутно изгледа и говори нешто боље него иначе – каже Дарко.

Младићев син, који ће бити у Хагу током изрицања пресуде, нада се да ће она бити ослобађајућа.

  • Ако се поштује право, струка и чињенице, с обзиром на то да је адвокатски тим доказао грешке судског поступка, сматрамо да генерал Младић треба да буде ослобођен. Ако буде пак утицаја политике и притисака који га прате све ово време, то је онда пораз не само за тај процес већ за међународно право. Но, ја имам очекивања да ће пресуда бити ослобађајућа – каже Дарко Младић.

О томе шта ће и како ће, уколико се потврди првостепена пресуда, каже, не жели ни да размишља сада.

  • Фокусирали смо се на пресуду, па када чујемо шта је, у односу на то ћемо да размишљамо о наредним корацима – закључио је.

Иначе, поред Дарка, изрицању пресуде у уторак ће присуствовати и правна саветница Пета-Луиз Багот. Адвокат Драган Иветић неће моћи да присуствује јер је тренутно тешко болестан и налази се у болници, док Бранко Лукић неће бити на изрицању пресуде из процедуралних разлога.

Иначе, пре него што се у лето 2011. нашао у притвору у Схевенингену, генерал Младић је, према налазима лекара, преживео три мождана удара. За време проведено у притвору, био је подвргнут бројним терапијама и неколико пута је оперисан, а 2013. у судници је захвалио Трибуналу што му је спасао живот. Одбрана је, током целог процеса, указивала да се Младићево здравствено стање погоршава и да постоји ризик од фаталног можданог удара. Браниоци су тражили и да буде утврђено да ли је Младић процесно способан. Извештаји судских лекара, с друге стране, говорили су да је Младићево здравље задовољавајуће и под контролом, као и да му се пружа сва потребна медицинска нега.

Правне перипетије

Упитно Младићево присуство

Није извесно да ли ће генерал Младић присуствовати изрицању правоснажне пресуде јер је, према документима одбране, као услов за појављивање у судници поставио да уз њега буду оба браниоца, Бранко Лукић и Драган Иветић. Одбио је могућност да заседање прати преко видео-везе из судског притвора. Браниоци су пак тврдили да су обојица спречена да се појаве у судници – Иветић због болести, а Лукић зато што мора да поштује Младићева упутства. Крајем маја, суд је одбио захтев одбране да изрицање правоснажне пресуде буде одложено зато што браниоци не могу да буду у судници. Тако ће, уместо бранилаца, уз дозволу суда, генерала Младића на изрицању пресуде заступати правна саветница одбране Пета-Луиз Багот.

курир