Друштво

МАЛА ДЕЦА ВИСОКО ПРОКУЖЕНА, НЕ ТРЕБА ЖУРИТИ С ВАКЦИНОМ! Марија Гњатовић о најновијим истраживањима ИНЕП-а!

Марија Гњатовић из Института за примену нуклеарне енергије (ИНЕП) изјавила је данас да не треба журити с вакцинама против ковид-19 за малу децу, јер су резултати ИНЕП-овог истраживања показали да су деца високо прокужена
Гњатовић је за РТС рекла да је праћена инфекција корона вирусом код деце до 10 година у породицама где је било више инфицираних.

  • Чак и кад су налази били негативни, испоставило се да је на 70 породица, 80 одсто деце имало антитела. За тај млађи узраст треба добро размислити колико је неопходна вакцинација – изјавила је Гњатовићева, додајући да дозе неће бити припремљене и испитане пре 2022. године.

Напомиње да на вакцинама за малу децу треба радити ако се појави неки сој посебно опасан за децу, а посебно је важно да се пруже информације млађој популацији, од 16 до 25 година, у којој је мало вакцинисаних.

Трећа доза потребна, али не за све
Трећа доза вакцине ће, како додаје, вероватно бити потребна код одређеног броја људи који не развијају адекватан одговор у производњи антитела.

Према истраживањима ИНЕП-а, вакцине новије генерације – “Фајзер”, “АстраЗенека” и “Спутњик” – развијају имунолошки одговор нешто раније него код класичне вакцине “Синофарм”, и пружају заштиту од минимум годину дана.

Кинеска вакцина безбедна, касније развија антитела

  • Антитела код нових вакцина се јављају код већине већ након неколико недеља од прве дозе, а друга доза продужава заштиту – изјавила је Гњатовићева, додајући да је кинеска вакцина блага и безбедна и да се људи брину јер се заштита дешава касније.

Све вакцине ће, према њеним речима, пружати неку заштиту и против нових варијанти вируса.

Напомиње да је епидемиолошка ситуација доста добра и да је најмањи број новозаражених у последњих седам месеци, а све је то, како каже, захваљујући вакцинацији и доступности вакцина.

тањуг/ртс