Друштво

СКАНДАЛ: У Пожаревцу немају лекара, а дају отказе младим докторима

Foto: Privatna arhiva

Дом здравља не уплаћује додатке за рад у црвеној зони, а мене су отпустили јер сам обезбеђивала важне донације, што некоме смета, тврди др Јована Радишић

Дошла сам из Немачке да бих својој земљи и народу помогла у борби против ковида 19, трудила сам се да побољшам услове за рад у ДЗ Пожаревац обезбеђујући разне донације, а добила сам омаловажавање, увреде и, на крају, отказ, каже за Курир др Јована Радишић (27) из Смедеревске Паланке.

Каже да је завршила Медицински факултет у Крагујевцу, да говори пет језика, и да је до 28. маја радила у Хитној помоћи у ДЗ Пожаревац.

  • Мимо мене у протеклом периоду су још четири особе напустиле Хитну помоћ, распоред за јун још не постоји иако смо на крају маја, јер је немогуће организовати посао који је 24/7 са 13 радника на 100.000 становника. А онда ми упуте отказ у ком наводе да више не постоји потреба за лекарима – револтирана је др Радишић.

Она наводи и да сумња у пословање управе ДЗ Пожаревац јер не исплаћују додатке за оне који раде у црвеној зони, као ни додатке за дежурства у Термоелектрани „Костолац“, за фудбалске утакмице, путне трошкове.

  • Мени лично додатак за рад у црвеној зони нису уплаћивали четири месеца, тек када сам написала тужбу и запретила да ћу је поднети, онда су ми уплатили. Термоелектрана „Костолац“ и женски фудбалски клуб Пожаревац редовно измирују своје обавезе према ДЗ везано за дежурства, али ДЗ то не исплаћује радницима – истиче докторка.

За четири месеца рада дала је, истиче, све од себе да побољша услове за лечење у ДЗ Пожаревац.

  • Прва донација је била у виду медицинске опреме, коју нико није хтео да дочека и преузме када је стигла јер наводно није потребна. То је решено, али је свака моја наредна иницијатива за донације била бојкотована. Отказ сам добила када сам средила донацију за реновирање Хитне помоћи, која није реновирана 15 година!

Др Радишић каже да је у СНС од 2018. године, због чега су јој пребацивали да има јаке везе.

  • Ја да имам јаке или било какве везе, не би ме малтретирали, бојкотовали и вршили мобинг нада мном. И не бих на крају добила отказ, и то преко курирке, уместо да ме позову ко човека и уруче ми га.

Каже да није ни проблем што је она добила отказ, већ у томе шта очекује друге младе лекаре.

  • Свакодневно се сусрећемо са тим да млади људи разних занимања, а посебно лекари, напуштају земљу, а то је све због оваквих разлога. То је разлог зашто сам иступила са овим јер не желим да други млади људи доживе разочарање које сам ја доживела, а само сам хтела да радим и да допринесем побољшању услова у својој земљи уместо у туђој.

ДЗ Пожаревац

Негирају оптужбе

У ДЗ Пожаревац рекли су нам да је директорка Снежана Стојковић службено одсутна до понедељка. Разговарали смо са њеном заменицом Светланом Ацић Николић.

  • Ја само могу да кажем да тврдње др Радишић нису тачне, а за све остале детаље мораћете да разговарате са директорком ДЗ Пожаревац – рекла је др Николић.

курир