Занимљивости Србија

20 ИНТЕРЕСАНТНИХ ЧИЊЕНИЦА КОЈЕ (МОЖДА) НИСТЕ ЗНАЛИ О СРБИЈИ

Проверите своје знање о вашој отаџбини.
 1. Престоницу Србије основали су Келти у 3. веку пре нове ере, а касније је постала Сингидунум. Године 876. први пут се помиње под именом Београд и сматра се једним од најстаријих градова у Европи.

 1. Србија је један од највећих произвођача и извозника малина у свету.

 1. Трг Славија је до 1880-их година био баруштина и ту су Београђани ловили дивље патке. Касније је познати шкотски предузетник Френсис Макензи, који се пре доласка у Србију бавио пољопривредом и хуманитарним радом, купио велики простор изнад њега и испарцелисао га ради продаје, а ту је себи изградио и кућу, која је 1910. године претворена у Социјалистички народни дом. Иначе, ту су се налазиле и две познате кафане – Три сељака и Рудничанин, које су срушене пре и током Другог светског рата.

 1. Најзначајнији ћирилични споменик српско-словенске писмености је Мирослављево јеванђеље, које датира из 12. века. Данас се чува у Народном музеју у Београду, а о њему је 2007. године снимљен филм „У почетку беше реч“ у режији Бошка Савковића.

 1. Чак 17 римских царева рођено је на тлу данашње Србије. То су Деције Трајан, Хостилијан, Клаудије II Готски, Аурелианус, Марко Аурелије Проб, Максимијан, Констанције I Хлор, Галерије, Максимин Даја, Север II, Константин Велики, Лициније, Констанције II, Ветранион, Јовијан, Грацијан и Констанције III.

 1. Вампир је једна од речи из српског језика која је општеприхваћена у свим светским језицима. Са друге стране, најпознатији српски вампир поред Саве Савановића је Петар Благојевић. Он је био сељак чији случај спада у прва помињања вампиризма у Европи новијег доба. Феномен вампиризма је постао популаран након што је аустријска војно-медицинска делегација испитивала његове случајеве у централној Србији крајем 18. века.

 1. Миладин Зарић, учитељ из Београда, постао је познат захваљујући томе што је током операције ослобађања Београда у Другом светском рату, дана 22. октобра 1944. године спречио рушење минираног Савског моста. Године 1978. његов подвиг екранизован је једини пут и то индиректно, у претпоследњој епизоди серије Повратак отписаних.

 1. Река Вратна на истоку Србије, надалеко је позната по три највиша природна камена моста у Европи, такозваним прерастају који подсећају на врата, по којима је и добила име.

 1. Први сателитски пренос видео-сигнала 1962. године између Европе и Северне Америке садржао је слику фреске Белог анђела из манастира Милешеве, једног од најлепших радова српске и европске уметности средњег века. Исти тај сигнал је касније био послат у свемир према могућим облицима ванземаљског живота.

 1. Храм Светог Саве у Београду је највећи српски православни храм и једна од највећих православних цркава на свету.

 1. Године 2014. амерички магазин Ментал Флосс навео је Ћеле-кулу као највећу грађевину направљену од људских костију.

 1. Најстарија сачувана београдска кафана је Знак питања и налази се у улици Краља Петра број 6. По налогу кнеза Милоша 1823. године подигао ју је Наум Ицко.

 1. Србија има пет националних паркова: Ђердап, Копаоник, Шар-планину, Тару и Фрушку гору.

 1. Према неким наводима, српском обавештајац Душан Попов је, уз друге личности, послужио као инспирација аутору Ијану Флемингу за стварање легендарног Џејмса Бонда.

 1. У Кубер Пидију, граду на југу Аустралије, налази се српска православна црква Светог пророка Илије која важи за најуникатнију у свету, пошто се ради о грађевини саграђеној на дубини од девет метара.

 1. Један од најстаријих српских фудбалских клубова је ФК Јавор из Ивањице. Основан је 1912. године од стране омладинаца, а назван је по оближњој планини.

 1. Око 70 одсто приноса шљиве, односно око 424.300 тона годишње, одлази у производњу шљивовице – националног пића земље.

 1. Први београдски трамвај пуштен је у саобраћај средином октобра 1892. године и возио је центром града, од Калемегдана до Славије. Нишки трамвајски систем био је у функцији од 1930. до 1958. године, а новосадски од 30. септембра 1911. до истог дана 1958. године.

 1. У холу Црвеног крста у Женеви налази се табла на којој је исписано следеће: Буди тако хуман као што је била Србија хумана 1885. године. Наиме, тада је Србија помогла Бугарској, иако су те две земље биле у рату.

 1. Филм Карађорђе, снимљен је 1911. године у режији Чича Илије Станојевића и сматра се најстаријим играним филмом у Србији и на Балкану.

Извор: Говори Србија

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
25°
Sun
25°
Mon
26°
Tue
26°
Wed