Србија

СРБИЈА ПАМТИ: Навршава се 18 година од масакра у Старом Грацком!

На данашњи дан навршава се 18 година од када је 14 српских жетелаца, мештана Старог Грацка код Липљана, измасакрирано од стране косовских Албанаца на својој њиви 1999. године док су сабирали жито, а за тај тежак злочин још нико није одговарао

23. јула 1999. догодио се можда и највећи злочин у нашој јужној покрајини после доласка КФОР-а, када су припадници албанске терористичке тзв. ОВК убили 14 српских земљорадника, који су изашли да пожању жито на једној малој њиви.

Терористи ОВК су испалили ка српским жетеоцима на стотине метака и нико од њих није преживео.

У Старом Грацком 23. јула 1999. године убијено је из непосредне близине, на њиви, 14 Срба – Милован Јовановиц, Јовица Живиц, Радован Живиц, Андрија Одаловиц, Слободан Јаницијевиц, Миле Јаницијевиц, Новица Јаницијевиц, Момцило Јаницијевиц, Станимир Декиц, Бозидар Декиц, Саша Цвејиц, Љубиша Цвејиц, Никола Стојановиц и Миодраг Тепиц.ас због тог монструозног злочина нико није изведен пред лице правде.

Фото: public

У Еулексу су обуставили истрагу, тврдећи да немају довољно доказа за подизање оптужнице. То је пре неки дан написао тужилац Еулекса Чарлс Хардвеј у одговору, Славици Јанићијевић Поповић. Њој су у масакру у Старом Грацком убили брата, оца и два стрица.

„Ја мислим да свака жртва на Косову која је изгинула ма право да се починиоци пронађу и нормално заслуже своју казну“, каже Славица Јанићијевић Поповић за РТС.

УНМИК је 2007. ухапсио једног осумљиченог, Музљама Битићија, из села Велики Алас код Липљана, али је он после два месеца пуштен из притвора због недостатка доказа.

Тањуг је 19. маја сазнао да је Специјално тужилаштво у Приштини обуставило истрагу против свих осумњицених за убиство 14 српских жетелаца у Старом Грацком.

Међународни тужилац је након бројних истражних радњи 2007. године покренуо истрагу против осам осумњицених припадника Ослободилацке војске Косова јединице из Липљана да су поцинили масакар 14 српских цивила, у пољима у селу Старо Грацко.

После више од девет година након покретања истраге и проширења истраге, поступак је у односу на све осумњичене обустављен без адекватног образложења.

На школи у Старом Грацком била је плоча са именима свих 14 погинулих у том злочину, а поред имена, стајали су и стихови: „У моме пољу весела жетвена песма не чује се више. А на мени је да сведочим и памтим, зло почињено да никад не заборавим“, али, недуго након сахране српских жетелаца, надгробне плоче жртава су порушене и уништена је спомен-плоча.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

СКАНДАЛЗНО: Шутановцу СМЕТА СРПСКА ЗАСТАВА

ХОРОР: Младићи уз смех снимали инвалида како се утапа (ВИДЕО)

БОЛЕСНО: Ево због чега су петорица РОМА ЗВЕРСКИ МУЧИЛИ И ЖИВОГ ЗАПАЛИЛИ СКИТНИЦУ У ЗЕМУНУ 

 

Извор: РТС, СтудиоБ, Говори Србија

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue