in4s.net
Друштво Србија

104. године Церске битке: Млади бежали у рат, а не од њега

Статистички Церска битка представља прву битку у Првом светском рату у којој је једна земља Антанте извојевала победу над војском Централних сила. За нас, међутим, далеко већу важност има симболички значај Церске битке, управо онај значај који ниједна статистика не може да дефинише, рекао је, на државној светковини поводом 104 године од чувене Церске битке, у Текеришу, код Лознице, крај споменика њеним јунацима, на ком пише „ваша дела су бесмртна“, Зоран Ђорђевић, министар за рад и социјална питања у Влади Србије.

ВЕЛИКА АНКЕТА о статусу Косова и Метохије

Треба рећи, поручио је овогодишњи церски беседник да је „Србију тада директно напала једна велика империја, Аустро-Угарска монархија, држава чији су моћ и утицај непрекидно расли током многих векова“.

РУСИЈА И КИНА УЛАЗЕ У КОСОВСКУ ПРИЧУ! Десничари преузимају ЕУ, мењају се правила игре!

– У тренутку агресије на нашу земљу, Хабзбуршка монархија била је десетосруко већа од Србије, како по територији, тако и по броју становника-нагласио је Ђорђевић. -Слободољубивост српског народа дуго је била трн у оку Беча. Победа Србије у Царинском рату, њено држање током Анексионе кризе и спремност да се успротиви арбитрарној употреби силе приликом анексије Босне и Херцеговине од стране Двојне монархије, затим и ослобођење балканских народа од вишевековног отоманског јарма током Балканских ратова, чији је један од главних иницијатора и протагониста била управо Краљевина Србија; све то допринело је да бечки двор и генералштаб за свој најважнији ратни циљ поставе уништење Србије. Не само њен пораз, не само присаједињење делова њене територије, већ потпуно уништење српске државе и потпуно понижење српског народа.

ОПРАВДАВАО ЈЕ АГРЕСИЈУ НА СРБИЈУ: Постоје времена само за силу — овако је Анан говорио о Косову, Сребреници, НАТО агресији

Као најсветлији пример јунаштва и херојства, истакао је Ђорђевић, „нису нам пружили ни официри ни генерали, већ 16-годишњи Станислав Сташко Сондермајер, најмлађи српски војник који је погинуо у Церској бици“. Иако од оца Романа, начелника санитета Врховне команде Србије, није добио дозволу да се као добровољац придружи српској војсци попут своје старије, пунолетне браће Владислава и много познатијег Тадије Сондермајера, који ће се касније прославити као први српски ваздухопловни инжењер, Станислав је то учинио на своју руку. Ученик шестог разреда Друге београдске гимназије одлучио је да, како се касније његова снаха Загорка изразила, „побегне у рат“. Задивљујућ и редак пример, иако су у то време многи из љубави према отаџбини одлазили у рат. Али он је побегао у рат, а не од рата, иако је то могао захваљујући социјалном положају своје породице.

ДЕТАЉИ УБИСТВА АРКАНОВОГ КУМА Јокса је лежао у локви крви, Аркан је САМО ЗБОГ ЊЕГА ПЛАКАО, а ова реченица га је коштала живота!

Данас се од нас не тражи, као давне 1914. године, да херојском смрћу исписујемо славне странице српске историје, али је потребно да поседујемо свест да ће наш живот и рад бити уграђени у будућност Србије. Како се данас будемо односили према држави која нас је изградила, такав ће сутра живот наша деца живети у њој. Како будемо поштовали сами себе, тако ће нас поштовати и други-рекао је министар Ђорђевић.- Али, пре свега морамо знати да свако од нас појединачно чини Србију, да је држава колективитет, а не апстрактни појам који нема везе или је у сукобу са индивидуалитетом грађана.

МИНИСТАР БЕЗБЕДНОСТИ БиХ ОГРЕЗАО У КРИМИНАЛ: Драган Мектић продаје оружје и муницију, а са овом државом блиско сарађује

И због тога свако од нас појединачно себи мора дати добар одговор на то због чега данас живи, барем једнако добар као што је разлог који су себи давали наши стари када су добровољно кретали у смрт.

КУМ ИСПРИЧАО ДЕТАЉЕ СТРАВИЧНОГ УБИСТВА ДЕЧАКА Слободану је Албанка исекла стомак у облику крста, и извадила срце! ЈЕЗИВО!

САХРАНИО СИНА ОД 2 ГОДИНЕ, ЖЕНА МУ УМРЛА ОД ЛЕУКЕМИЈЕ, ПА ПОГИНУО НА МОТОРУ: Лазарева судбина је тужна до сржи, ћеркица остала сама!

ЦРНОГОРСКА СРАМОТА НЕ ПРЕСТАЈЕ! НЕДУЖНА САРА 5. ДАН У СПУЖУ! Млада Српкиња у притвору због лажних оптужби!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

БЕОГРАЂАНИ, ОПРЕЗ! ЗАРАЖЕНИ КОМАРЦИ ПРЕТЕ СА 76 ЛОКАЦИЈА: Вирус Западног Нила хара Београдом, ово су најугроженији делови града!

ЖЕЛИМ ДА УПИШЕМ СВОЈЕ ИМЕ ЗЛАТНИМ СЛОВИМА! Ђоковић наоштрен за историјски меч!

ВОЗАЧИ, ОВО ГАРАНТ РАДИТЕ СВАКОДНЕВНО, А ДА НИСТЕ НИ СВЕСНИ КОЛИКИ ПРЕКРШАЈ ПРАВИТЕ: Казна ће вам олакшати џеп за чак 5.000, ово је правило ЛЕВЕ ТРАКЕ

Црногорска полиција спречила Амфилохија да одржи службу

АДА У СИБИРУ ЈЕ СТАЉИНОВА НАЈМРАЧНИЈА ТАЈНА: Мало речно ОСТРВО КАНИБАЛА било је за више од 3.000 људи казна ГОРА ОД СМРТИ

СВЕ СЕ ОВО ОДАВНО ОТЕЛО КОНТРОЛИ, ДЕЦА САДА НАМЕРНО НЕСТАЈУ: Нова бизарна игрица кружи интернетом! Родитељи, пазите на своје тинејџере, ово ће вам направити ПАКАО од живота!

СРБИЈА ГОРИ: Данас ће бити један од најврелијих дана! Ево какво нам време предстоји

ТРИ САТА У ЧЕТИРИ ОКА! Откривено о чему су све разговарали ПУТИН И МЕРКЕЛОВА

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
28°
Thu
29°
Fri
29°
Sat
24°
Sun