mbpi.gov.rs
Економија Србија

ПОПОВИЋ: Развој иновација и дигиталне економије стратешки приоритет Владе!

Швајцарска је велика инспирација у развоју иновација, глобални лидер у иновативним компетенцијама и пре свега значајан партнер у развоју иновационог екосистема Србије, рекао је Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој, отварајући конференцију "Иновације: покретачка снага швајцарско-српских економских односа" у организацији Швајцарско-српске трговинске коморе.

На конференцији која се данас одржава у Научно-технолошком парку у Београду, министар Поповић је истакао да управо то место, представља „диван пример прагматичне помоћи и сарадње Србије и Швајцарске.

(ВИДЕО) ОВО СУ ПРЕДВИДЕЛИ НОСТРАДАМУС И БАБА ВАНГА: Видели су 6 догађаја који ће променити историју света
– Желимо још једном да се захвалимо швајцарским партнерима на поверењу, дијалогу и сталној подршци, посебно у области иновација и технолошког развоја – навео је Поповић и подсетио да је влада Швајцарске обезбедила средства за развој Научно-технолошког парка у Београду у износу од 900.000 франака.
– Уз то, швајцарски партнери су нас обавестили да планирају да средства за подршку развоју иновационе инфраструктуре у Србији повећају за додатних 268.000 франака – рекао је Поповић.
Он је изразио задовољство због чињенице да у овом тренутку у Научно-технолошком парку у Београду послују три швајцарске компаније које ангажују више од 100 српских инжењера.
– За Владу Републике Србије развој иновација и дигиталне економије представља један од стратешких приоритета – рекао је Поповић и додао да Влада жели да кроз развој ова два сегмента покрене процес „дигиталне трансформације нашег друштва“.

ЕВО КО ЈЕ БИО АДВОКАТ ВЛАДИМИР ЗРЕЛЕЦ, чијег убицу јури цела српска полиција: Радио за браћу Шарановић, убијен у КЛАСИЧНОЈ САЧЕКУШИ!
– Србија је прошла период тешких структурних реформи, захваљујући чему је постигнута макроекономска стабилност земље. Сада нам је циљ да остваримо динамичан раст, заснован на иновацијама, дигитализацији и знању наших младих инжењера, као једном од кључних ресурса наше нације – навео је Поповић.

Он је истакао да је једна од најзначајнијих компоненти у том процесу тотална дигитализација и кибернетизација наше индустрије кроз развој концепта Индустрија 4.0.
– Овај процес не можемо да спроведемо без снажне ресурсне базе коју чине наши млади инжењери и Ит стручњаци – рекао је Поповић и истакао да је Србија заинтересована за увођење дуалног образовања по угледу на Швајцарску.

ЖРТВОВАЛА ЖИВОТ ДА СПАСЕ СИНА: Изашла да помогне учесницима саобраћајке када је видела да бандера пада…
– Желимо да приближимо систем образовања потребама привреде, а посебно образовање у подручју ИТ – објаснио је Поповић.
– Зато сматрамо да би ИТ образовање у Србији требало доминантно фокусирати на апликативни домен. На то да ђаци и студенти превасходно ИТ изучавају као хоризонталне трансформационе технологије и као алат који треба да допринесе дигиталној трансформацији наше економије и учини је глобално конкурентном – рекао је Поповић.

Он је истакао да кроз развој иновација наша држава треба да пронађе „економске нише у којима ће бити боља од других и тако валоризовати велики креативни потенцијал који наша земља поседује“.
– Сматрам да Србија има иновациони и предузетнички потенцијал да постане млади лидер иновационих економија Европе – истакао је Поповић и још једном се захвалио Швајцарској на партнерству у том „важном послу за наше друштво и државу“.
На конференцији „Иновације: покретачка снага Швајцарско-Српских економских односа“ учествовао је и амбасадор Швајцарске у Србији Филип Гуе, професор Оливије Кутел са ЕПФЛ универзитета у Швајцарској, председница Швајцарско-Српске трговинске коморе у Србији Јана Михаилова и други.

Извор: Информер

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

СКАНДАЛ: Дивац признао Косово! (ФОТО)

ДЕТАЉИ УБИСТВА У ЗАЈЕЧАРУ: Убио брата због СМРДЉИВИХ ЧАРАПА

(ВИДЕО/ФОТО) ШТА СЕ СТВАРНО ДЕШАВА У ЗИМБАБВЕУ?! Војска каже „није пуч“, а МУГАБЕ У КУЋНОМ ПРИТВОРУ!

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
31°
27°
Mon
27°
Tue
29°
Wed
28°
Thu