Фото: Град Кикинда/Промо
Друштво Србија

ДЕЦУ НЕМА КО ДА ЛЕЧИ: На конкурсе за педијатаре нико се не јавља

Београдски Дом здравља "Палилула" два пута је расписивао конкурс за пријем педијатара, али се на њега нико није јављао.

Због тога су били приморани да у школском диспанзеру децу прегледају лекари опште медицине, јер педијатара нема, додаје тај лист и констатује да је то очигледно слика у већини домова здравља и болница у Београду, где се највише кубури са специјалистима који лече најмлађе.

НАШУ ПРЕДИЗБОРНУ АНКЕТУ МОЖЕТЕ ПОПУНИТИ ОВДЕ

Децу школског узраста могу да прате и лекари опште медицине па у школским диспанзерима има око 63 одсто педијатара, а остатак су лекари опште медицине, показују подаци Удружења педијатара Србије.

Пре неколико година имали смо алармантну ситуацију у једној дечијој болници у Београду, која је у само недељу дана осталао без 10 лекара који су отишли у пензију или на специјализацију.

Све то је епилог вишедеценијског одсуства кадровске политике у здравству, а последице су гужве, дуго чекање на прегледе, изнуривање здравственог кадра…

Просечна старост педијатара у Србији је преко 55 година и уколико се нешто не предузме за неколико година наша земља би се могла суочити са озбиљним недостатком ових специјалиста. Они који сад упишу специјализацију из педијатрије место у ординацијама моћи ће да попуне тек за четири године.

Директор ДЗ Палилуила, др Александар Стојановић објашњава за „Блиц“ да им недостаје око 11 педијатара, да су морали брзо да се сналазе, због чега им сада школску децу прегледају лекари опште медицине, уз будно око педијатра.

– Претходних десет година у овом дому здравља није одобрена ни једна специјализација, а у последњих две године око шест педијатара је отишло у пензију. И сада плаћамо томе данак. Полако решавамо проблем. Ове године одобрене су две специјализације из педијатрије, имамо три специјализанта који ће за годину и по дана завршити специјализацију, а за јануар планирамо да одобримо још две нове специјализације из педијатрије -објашњава др Стојановић, који напомиње да сличан проблем имају и када је реч о радиолозима, гинеколозима, интернистима, ОРЛ и офтамолозима.

А како је у Војводини?

Новосадски Дом здравља располаже са 62 педијатра распоређена у 22 објекта те здравствене установе, а према речима начелнице Службе за здравствену заштиту деце др Весне Вулековић добром организацијом и здравственим васпитањем решен је проблем малог броја кадрова на задовољство родитеља и малих пацијената.

– Чињеница је да кадрова има мало, али смо добром организацијом и едукацијом родитеља успели да предупредимо све евентуалне проблеме приликом пружања здравствене заштите деци и омладини – каже др Вулековић.

Објашњава а педијатри више нису подељени на лекаре који су задужени само за школску или само за предшколску децу, већ сви раде све, тако да су гужве смањене.

Додаје и да је заказивање прегледа преко педијатријских сестара изабраних лекара дало одличне резултате зато што су оне упознате са проблематиком пацијената те знају да ли деца морају хитно да дођу на преглед или се преглед може одложити за неколико сати или за један дан.

– Новосадски педијатри имају понаособ и до 1.500 малих пацијената и наравно да би било боље да имамо више лекара али превентивним радом успели смо да надоместимо све недостатке тако да тренутно добро функционишемо – закључила је др Вулековић.

У Ваљеву нема дечијег хирурга, у Ужицу 13 педијатара

Држава је на неки начин покушала да реши проблем тако што хирурзи из Београда иду у ваљевску болницу, јер за сада не постоји друга могућност. И ова болница је више пута расписивала конкурс за дечијег хирурга, али се нико није јављао, иако на бироу има 2.500 лекара, а уз посао ова болница је нудила и специјализацију.

Дому здравља у Ужицу по нормативима припада 14 педијатара, а запослено је 13. По речима др Данијеле Маринковић, директорке ове установе, две докторке су на породиљском боловању – за једну је пронађена привремена замена, а за другу не постоје законски основи да буде примљена.

Овај број лекара, додаје др Маринковић, сасвим је довољан да одговори потребама најмлађих пацијената. Она напомиње да у време повећаног броја прегледа, услед инфекција и прехлада, и потреба за инхалацијом, расположиви педијатри одраде који преглед више од максимално дневно прописаних 31.

Извор: Блиц/Информер

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Шире се пожари у Калифорнији – 17 мртвих, 150 несталих (ВИДЕО)

Нови руски шеф у Нишу: Не занима ме шта ко прича — бићемо најјачи на Балкану!

Може ли ,,нова Баскија“ да неутралише тежње Каталонаца за независношћу?

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
24°
33°
Tue
33°
Wed
32°
Thu
32°
Fri