Политика

Јеремић о опозицији: Да делујемо заједно, иначе… (ВИДЕО)

Моја странка ће бити опозициона и у њој ће бити доста нових људи, а приоритет ће бити ангажовање на премошћавању разлика између опозиционих фракција, каже бивши шеф дипломатије Вук Јеремић.

Јеремић истиче да опозицији не треба узајамно вређање и упирање прстом, док се, како каже, „отвара тло пред народом“.

„Треба наставити сарадњу, уз узајамно поштовање разлика, има много тога што нас веже, зашто бисмо се свађали када можемо да седнемо за сто, бар око тога шта би требало да буде колективини захтев опозиције за изборе, видели сте какви су били ови избори, треба да кренемо од ствари које нас спајају. На пример, захтев за поштене и фер избоне услове. Разговарао сам са Јанковићем, Радуловићем и другима, сви који могу да буду мета режима, а то су мање-више сви из опозиције, сви су за постизање фер изборних услова, не видим разлог зашто се не бисмо сложили, долазе београдски избори, и ту има тема у којима не посотоје велике разлике“, сматра Јеремић.

Он каже да сви који желе у заједнички фронт против наставка „окупације“ главног града могу да седну и разговарају, јер су теме које ће бити важне на градским изборима – теме у којима не постоје велике разлике међу опозицијом.

„Али да се обавежу да након избора неће ступити у коалицију с режимом, ко се обавеже да неће с Вучићем – добродошао је за сто. Постоје озбиљне разлике када су неке велике теме у питању, попут ЕУ или НАТО, али то неће бити теме у градској скупштини. Треба да се договарамо уместо да се свађамо и вређамо, то је музика за Вучићеве уши“.

Јеремић сматра да је идеално решење једна листа на изборима у Београду, и додаје да све и да се не деси да буде једна листу, опозиционе странке сарађују и имају кохерентан наступ.

„Чињеница да Вучић има мање од 50 одсто у Београду је прилика коју не смемо да пропустимо“.

Каже да је начињена грешка на председничким изборима, јер би било много боље да је опозиција изашла с једним кандидатом, али да није постојала синергија.

„Ја сам ту лекцију научио, хајде да не поновимо грешке, будемо ли једни друге саплитали неко ће постићи бољи резултат, неко лошији, али то је на крају питање ко ће заузети боље место на палуби Титаника“.
Подршка Синише Ковачевића, ради се на статуту

Јеремић каже да се ради на програму и статуту будуће странке, да ће бити формиран политички савет и наводи да ће међу онима који ће подржати странку бити и Синиша Ковачевић. Каже да ће то бити странка десног центра.

„Потрудићемо се да се премосте поделе и јазови који постоје у друштву, реанимација демократских институција, повратак дијалога у друштво, залагаћемо се за јасан нови развојни план, за јаку социјалну државу, универзалну социјалну и здравствену заштиту, странка неће бити лако сврстана на левицу или десницу“.

Коментаришући резултат на председничким изборима, Јеремић је рекао да су очекивања била већа, али да га 200 хиљада гласова, које је освојио, обавезују да настави са борбом.

„Ја сам кандидовао промене, сигурно сам правио грешке у кампањи, волео бих да те ствари не поновим, зато сам и узео време да размислим и анализирам. Остајем на сцени и борићу се“.

Јеремић каже да је највећи проблем то што људи имају мало жеље и воље за ангажовањем јер су утонули у апатију. Зато, како каже, треба пробудити наду и инспирисати друштво, „иначе ћемо живети овако још дуги низ година, а последице ће бити девастирајуће“.

„Имамо жељу да окупимо људе који су спремни да се активирају и помогну у спровођењу наше визије Србије, има ту доста остварених људи у својим професијама, има пуно људи који су часни и честити у својим професијама, биће људи из свих домена живота, различитих годишта“.

Извор: Н1

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue