Регион

Хрватска не купује нове војне авионе само за одбрану, него и за напад

Већина медија у Србији спомиње хрватске планове о набавци нових војних авиона у аналогији са српском набавком нових мигова, односно као плод нормалне жеље да држава буде у стању да контролише свој ваздушни простор, међутим хрватски медији о овоме пишу са нескривеним амбицијама о јачању нападачких капацитета хрватске војске.

Загребачки ,,Вечерњи лист“ јавио је пре неколико дана да хрватско министарство одбране (МОРХ) планира да у наредним недељама контактира 4 адресе поводом набавке нових вишенаменских борбених авиона, и то: Шведску поводом авиона JAS-39 Gripen, САД за чувени F-16, Израел за њихову варијанту F-16 под ознаком ,,Барак“ и Јужну Кореју за авион FA-50. Хрватска ће се до краја године определити за један од ових модела како би модернизовала своје ратно ваздухопловство које се тренутно налази у фази буквалног распадања, и у материјалном и у кадровском смислу.

Хрватска је иначе до сада неколико пута безуспешно покушавала да модернизује своје ратно ваздухопловство, што је најчешће пропадало због корупције одговорних лица. Овај пут међутим, нов импулс овим амбицијама даје нови министар одбране Хрватске Дамир Крстичевић који инсистира да се модернизација реализује на нивоу међудржавног уговора како би проблеми око корупције били избегнути.

Шведски Грипен је један од највероватнијих кандидата за опремање хрватског ратног ваздухопловства.

Вечерњи лист пише да ће, уколико се све буде одвијало према плану, Хрватска негде 2020. или 2021. поседовати модерну ескадрилу борбених авиона способних за контролу хрватског ваздушног простора. Међутим, овај угледни загребачки медиј открива да су планови МОРХ далеко амбициознији, те да обухватају оспособљавање авиона за ,,постизање доминације у ваздушном простору и извођење операција у дубини непријатељске територије“.

Поставља се питање о каквој ,,непријатељској територији“ се овде говори? То сигурно не могу бити ни Аустрија, ни Мађарска или која друга чланица НАТО. Очигледно је да аутори под овиме подразумевају Србију и Републику Српску. Да ово није само пуко нагађање довољно говори и свеопшти дух глорификације усташтва у Хрватској. Тако је, међу бројним другим испадима, пре неколико дана ,,Хрватска академија наука и знаности у дијаспори“ (ХАЗУД, иначе основана од стране усташке емиграције у Базелу 1978) открила спомен плочу усташком зликовцу Јури Францетићу у његовом родном месту Оточцу у Хрватској. Познато је да је Францетић, као командант злогласне Црне легије, у Другом светском рату од Павелића добио задатак да истреби Србе у источној Босни и границу Хрватске и Србије успостави на Дрини. Није случајно што се његова глорификација временски поклапа са повампиреним амбицијама хрватске војске о ,,операцијама у дубини непријатељске територије“.

Спомен плоча усташком злочинцу Францетићу недавно подигнута у Оточцу.

Извор: Говори Србија

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue