Фото: Танјуг/AP
Политика

Хаг јури и покојног Остојића

Србија обавестила Трибунал да је преминуо радикал кога траже преко Интерпола. Његово име биће на потерници док се не оконча утврђена процедура.

РАДИКАЛ Јово Остојић, који је преминуо пре четири дана, и даље се налази на Интерполовој црвеној потерници. Да би га међународна полиција избрисала са „листе бегунаца“, неопходно је да то званично затражи Хашки трибунал, на чији захтев је за Остојићем и његовим партијским колегама Вјерицом Радетом и Петром Јојићем и расписана потерница.

У Трибуналу, за „Новости“, кажу да ће о наредним корацима по питању оптужнице и потраге за Остојићем, судско веће у Хагу одлучивати тек након што прими званичну смртовницу. Према процедури, њу би требало у суд да пошаље српско Министарство правде.

– У Трибуналу знају да је Остојић преминуо, обавестила их је наша Канцеларија за везу у Хагу. Према процедури, сад чекамо да нам суд пошаље званичан захтев за достављање смртовнице, ми је онда тражимо од Министарства за државну управу и локалну самоуправу и кад је добијемо послаћемо је у Трибунал – објаснили су нам у Министарству правде.

Председник Националног савета за сарадњу са Хагом Расим Љајић нам каже да је оптужница против Остојића постала беспредметна с обзиром на то да је преминуо:

– Тај случај је готов, јер човека више нема и одустаје се од оптужби. Све што следи су само формалности.

Остојић, Радета и Јојић се налазе на тајној потерници по захтеву суда у Хагу, па се њихове слике не могу наћи на сајту Интерпола.

Трибунал је троје радикала оптужио за непоштовање суда, јер су наводно утицали на сведоке у процесу против Војислава Шешеља и претњама, уценама и митом наговарали их да промене исказе или да не сведоче.

СУД ОДЛУЧИО: ИЗРУЧЕЊЕ НЕЗАКОНИТО

ВИШИ суд у Београду одлучио је прошле године да нема законских основа за хапшење и изручење Хагу троје радикала, зато што национални закон о сарадњи с Трибуналом предвиђа обавезу изручења само оптужених за ратне злочине, а не и због непоштовања суда. Та одлука је правоснажна и не може да се промени.

Извор: Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
20°
Thu
20°
Fri
23°
Sat
24°
Sun